Jedna z vakcín podávaných proti covidu nechrání před novou variantou omikron, je potřeba přeočkování. O jakou konkrétně jde?

Odborníci zjistili nedostatečnou ochranu proti mutaci omikron u očkovací látky od firmy Johnson & Johnson. Testy prokázaly nulovou ochranu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Očkování je v plném proudu a je prokázána jeho ochrana proti covidu-19. Varianta omikron však dokáže účinek vakcíny jedné z firem znatelně oslabit. Experti zjistili nedostatečnou ochranu proti mutaci omikron u  očkovací látky od firmy Johnson & Johnson. Testy prokázaly nulovou protilátkovou ochranu proti této variantě. Neznamená to ovšem, že by vakcína nebyla vůbec účinná. Výsledky zkoumání však naznačují, že omikron dokáže obejít jeden z pilířů, na kterém stojí imunita organismu.

Janssen je na omikron krátká

Penny Mooreová je viroložkou na univerzitě v Johannesburgu. Její tým provedl laboratorní pokus a jeho výsledky prokázaly, že vakcína Janssen od společnosti Johnson & Johnson nevytváří téměř žádnou protilátkovou ochranu proti variantě omikron. Není ovšem zcela neúčinná. Ochrání ale zřejmě jinými způsoby, jako je stimulace imunitních buněk. Výsledky zkoumání ovšem upozorňují na schopnost omikronu obejít jednu ze složek imunitní obrany.

iZdroj fotografie: Pixabay
Varianta omikron

Toto zjištění tak podporují i jiné studie, které potvrdily částečnou ztrátu účinnosti proticovidových vakcín. Tvorba protilátek vakcíny od Johnson & Johnson se ale v experimentu ukázala jako velmi slabá. Pokusy se prováděly na vzorcích krevní plasmy lidí, kteří dostali vakcínu Janssen a Comirnaty od Pfizer/BioNTech. U Pfizeru očkovací látky protilátky výrazně klesly z hodnoty 1 419 proti původnímu kmeni viru na 80 proti omikronu.

Johnson & Johnson svou očkovací látku postupně upraví

Farmaceutická firma Johnson & Johnson uvedla, že chce vyvinout vakcínu, která bude určena přímo pro variantu omikron a bude se „dolaďovat“ podle potřeby. „Jsme i nadále přesvědčeni o silné buněčné imunitní odpovědi vyvolané vakcínou proti covidu-19 společnosti Johnson & Johnson, kterou dokládá rozsah ochrany proti různým variantám, jež byl doposud v klinických studiích prokázán,“ podotkl vedoucí výzkumu vakcíny Janssen Mathai Mammen.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Současně dodal, že firma spolupracuje s vědci na získání nových informací o variantě omikron. „Začali jsme také pracovat na návrhu a vývoji nové vakcíny proti omikronu a v případě potřeby ji urychleně postoupíme do klinických studií,“ doplnil. Evropská léková agentura tento týden vydala prohlášení, že vakcínu Janssen je možné používat jako posilovací dávku dva měsíce po ukončeném očkování.

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články