Jmenování nového premiéra s otazníkem. Nakažený prezident má být v izolaci. „Výjimky neexistují,“ říká Svrčinová

Nového předsedu vlády jmenuje hlava státu v neděli na zámku v Lánech. Konkrétní průběh aktu Hrad nezveřejnil. Pracuje prý na variantách, které by splnily nařízení.

i Zdroj fotografie: Hygienická stanice hlavního města Prahy
                   

Prezident Miloš Zeman, který byl pozitivně testovaný na koronavirus, může jmenovat novým premiérem Petra Fialu, ale nesmí se s ním sejít. Hradní kancelář oznámila, že by se tak mělo stát v neděli. Pro nakažené covidem-19, včetně těch, kteří nemají příznaky onemocnění, platí podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové pravidla izolace. Výjimky nejsou možné. Hrad pracuje na variantách, jak by se jmenování mohlo uskutečnit za dodržení platných opatření.

Izolaci ukončí jen ošetřující lékař

„Neumím si představit, jak by se mohla opatření při jmenování premiéra dodržet,“ citují Svrčinovou Novinky s tím, že výjimky neexistují. Své stanovisko sdělila zástupcům prezidentské kanceláře. Podle ní se musí dodržovat minimálně 14denní izolace, kterou může ukončit jen ošetřující lékař. To také opakovaně zdůraznila kancléři Vratislavu Mynářovi. Detaily jmenovacího aktu Svrčinové prý nesdělil.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Miloš Zeman

Jak jmenování v neděli proběhne, neví ani Fiala. Hradní kancelář mu sdělila, že akt proběhne v souladu s platnými nařízeními. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se jmenování nového předsedy vlády může uskutečnit za předpokladu, že se Zeman s Fialou nesetkají, třeba on-line. Prezidentská kancelář podle jejího mluvčího Víta Nováka řeší možné varianty, napsal iRozhlas.

Hrad pracuje na variantách  

Původně měl prezident jmenovat Fialu předsedou vlády v pátek. Setkání ale zrušil poté, co byl náhle znovu hospitalizovaný po pozitivním testu na covid-19.  Do Ústřední vojenské nemocnice se ve čtvrtek po několika hodinách v Lánech vrátil právě kvůli pozitivnímu testu. Ve střešovické nemocnici mu mají být podány monoklonální protilátky. Prezident tam zůstal na pozorování.

Do Lán by Zeman měl být znovu propuštěný v sobotu. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že se jmenování uskuteční v neděli v 11 hodin na zámku v Lánech „za dodržení platných hygienicko-epidemiologických opatření.“ Jak konkrétně se akt uskuteční poté, co hygienička řekla, že výjimky neexistují, není jasné. „Výjimky nejsou, přesto jsou varianty, které nic neporuší a na nichž pracujeme,“ řekl protokolář Vladimír Kruliš serveru.

Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články