Právník se vyjádřil k jmenování nového premiéra. „Jmenování premiéra není jako pasování na rytíře, kde by ho Zeman musel poklepávat mečem,“ říká právník Dostál

Hradní kancelář oznámila, že pracuje na variantách, jak prezident Miloš Zeman, který byl pozitivně testovaný na covid-19, jmenuje Petra Fialu premiérem. Za dodržení opatření.

i Zdroj fotografie: Jan Kurel / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Setkání prezidenta Miloše Zemana s Petrem Fialou, kterého hlava státu v neděli jmenuje premiérem, považuje právník Ondřej Dostál za zbytečné. „Myslím, že osobní kontakt nutný není. I vzhledem k tomu, co teď nařizujeme ostatním občanům,“ cituje pirátského experta CNN Prima News. Zeman byl pozitivní na koronavirus a hradní kancelář zvažuje varianty, jak by se prezident, který by měl být v izolaci, setká s lídrem pětikoalice. Epidemie zrychluje a Česko je v nouzovém stavu.

 Osobně se setkat nemusí

To, že se jmenovací akt „za dodržení platných hygienicko-epidemiologických opatření“ v neděli na lánském zámku uskuteční, potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Prezident byl propuštěný z Ústřední vojenské nemocnice ve čtvrtek. O několik hodin později, poté co byl pozitivně testovaný na covid-19, se do nemocnice vrátil na pozorování. Zároveň mu byly podány monoklonální látky. Původně měl Fialu jmenovat předsedou vlády už v pátek.

Podle Dostála není nezbytné, aby se kvůli jmenovacímu aktu prezident s Fialou osobně sešel. „Myslím, že osobní kontakt nutný není. Nejjednodušší by bylo, kdyby se setkali přes Skype. Jmenování premiéra není něco jako pasování na rytíře, kde by ho musel poklepávat mečem,“ řekl televizi. Dostál zároveň poznamenal, že předsedu vlády může prezident jmenovat i písemně. Epidemie covidu-19 sílí. Za čtvrtek přibylo téměř 28 tisíc nových případů, což je nejvyšší přírůstek od začátku pandemie.

Bariéra jako na pobočkách

Kancelář hradu neupřesnila, jak jmenování proběhne. „Neumím si představit, jak by se mohla opatření při jmenování premiéra dodržet,“ řekla Novinkám hlavní hygienička Pavla Svrčinová s tím, že výjimky neexistují. Vysvětlila, že pozitivně testovaný člověk na koronavirus musí dodržovat minimálně 14denní izolaci, kterou může ukončit jen ošetřující lékař. „Výjimky nejsou, přesto jsou varianty, které nic neporuší a na nichž pracujeme,“ sdělil iRozhlasu protokolář Vladimír Kruliš.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se jmenování nového předsedy vlády může uskutečnit za předpokladu, že se Zeman s Fialou nesetkají, třeba on-line. „Pokud by to muselo být tváří v tvář. Přimlouval bych se, aby byla nastavená nějaká bariéra, jako je to na nějakých pobočkách. I vzhledem k tomu, co teď nařizujeme ostatním občanům,“ prohlásil právní expert Pirátů Dostál. Hygienická pravidla schůzky má podle televize určit lékař Miroslav Zavoral, hygienička Svrčinová a hradní kancelář.

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články