Vyberte si svého prezidenta! Andrej Babiš bude mít rekordní počet konkurentů

Dosluhující premiér Andrej Babiš bude možná opět bojovat proti koalicím. Plánují proti němu postavit své kandidáty na prezidenta, kterých může být letos rekordní počet.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Pokud nenastane nic mimořádného ohledně zdraví prezidenta Miloše Zemana, zvolí si Česko v lednu 2023 nového prezidenta. Do bojů se možná zapojí rekordní počet kandidátů. V tuto chvíli je za favorita považován Andrej Babiš (ANO). Proti němu se však nejspíše postaví kandidáti za koalice SPOLU i PirSTAN, kteří by mohli mít potenciál jej porazit. Server Novinky přinesl seznam možných kandidátů, ze kterých si budeme vybírat.

Šanci má Babiš i Pavel

Kandidaturu prozatím potvrdilo osm kandidátů, ale bude jich nejspíše ještě přibývat. Největší šance se aktuálně připisují Andreji Babišovi, jeho největším sokem bude nejspíš generál Petr Pavel. O kandidatuře uvažuje také Vít Rakušan, který si však zatím není jistý svými zkušenostmi, jak v minulosti uvedl server Novinky. V parlamentních volbách získal od voličů nejvíc preferenčních hlasů. Obává se však, aby velký počet kandidátů nerozdrobil hlasy, což by napomohlo Babišovi.

iZdroj fotografie: Uživatel GP61editor / Creative Commons / CC BY-SA
Petr Pavel

Spekuluje se také o kandidatuře Tomia Okamury, který se k možnosti zatím nevyjádřil. Babiš a Okamura by mohli získat hlasy voličů neúspěšných stran, především KSČM, ČSSD a Přísahy. Petr Fiala uvedl, že by rád postavil kandidáta za koalici SPOLU, jméno ale neuvedl. Již dříve se mluvilo o možné kandidatuře Miloše Vystrčila (ODS). Ten však uvedl, že zatím takovou ambici nemá. Alexandr Vondra (ODS) prý zatím o kandidatuře neuvažuje.

Kalousek i Kocáb

Kromě Babiše a Pavla potvrdil kandidaturu lékař a senátor Marek Hilšer. V minulých prezidentských volbách neuspěl a nyní již sbírá potřebné podpisy. Znovu kandidovat bude také Pavel Fischer. S velkou pravděpodobností do boje půjde Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy Univerzity v Brně. Je označována za českou obdobu slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Kandidaturu zvažuje i Josef Středula.

iZdroj fotografie: David Konecny / Creative Commons / CC BY-SA
Marek Hilšer

Kdo kandidaturu odmítá, je exprezident Václav Klaus. Nechce prý o sobě číst, že je úplně hloupým kandidátem, který si plete lidi. Mezi potvrzené kandidáty s minimální šancí uspět patří Klára Long Slámová a Denisa Rohanová. Spekuluje se o kandidatuře Jaromíra Soukupa a Karla Janečka. Zájem o post prezidenta potvrdil Jiří Paroubek, Jana Bobošíková a Michael Kocáb. Kandidaturu nevyloučil Miroslav Kalousek či Vladimír Dlouhý z Hospodářské komory.

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články