Kolaps ve zdravotnictví? Systém je zatížený. Viroložka Tachezy doporučuje posilující dávku

Zdravotníci očekávají větší počet lidí, kteří budou potřebovat péči kvůli covidu-19. Lůžka se budou údajně rychle plnit, a to i přes to, že omikron má lehčí průběh.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vědci z Velké Británie avizovali, že lidi, kteří se nakazí mutací koronaviru omikron mají o 40 procent menší šanci na hospitalizaci než u varianty delta. Riziko hospitalizace je sice menší, ovšem omikron je daleko nakažlivější a šířitelnější. Zatížení zdravotního systému je tedy pravděpodobné, stejně jako u delty.

Nemocnice se budou opět plnit

„Vzhledem k vysoké přenosnosti viru varianty omikron existuje potenciál pro vyšší poptávku po zdravotnických službách, zejména pokud se omikron bude šířit takovou rychlostí jako dosud,“ citoval web Echo24 profesora Neila Fergusona z centra pro výzkum infekčních nemocí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Testování na covid-19

Vědci počítali s výsledky všech PCR testů na přítomnost covidu-19 provedených ve Velké Británii během první poloviny prosince. Data zahrnovala 56 tisíc případů pozitivních s variantou omikron a 269 tisíc případů s deltou. Jako hospitalizované počítali všechny návštěvy nemocnice nakaženým do 14 dní od pozitivního testu. Další studie z Edinburské univerzity uvedla riziko o dvě třetiny nižší než u delty.

Adaptivní imunita

Podle viroložky Ruth Tachezy se omikron v člověku rychleji množí. To v praxi znamená, že se zkrátí interval mezi nákazou a projevem symptomů. Takový interval bude kratší než standartních 10-14 dní na které jsme byli zvyklí do teď. Celkově má omikron tři nešťastné vlastnosti. Je přenosnější než delta, rychle nakazí masy lidí a obchází vytvořené protilátky, informoval iRozhlas.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Tachezy proto doporučuje aplikaci posilující dávky. Zmínila, že by se mělo začít u inkriminovaných profesí, které jsou nezbytně nutné. Dále je důležitý důraz na očkovací kapacity. Pozitivní zprávou je, že dalším prodělaným onemocněním a další vakcinací si budujete takzvanou buněčnou složku adaptivní imunity, a vždycky to bude lepší, než to bylo na začátku. Nějaký stupeň ochrany budou lidé mít. Šance, že nebudou mít vážný průběh, je vyšší, ale není absolutní.

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články