Komunismus se podle Klause zhroutil sám, neporazili ho prý studenti ani disidenti. Projev využil i k útoku na covidová opatření

Česká republika si 17. listopadu připomíná dvě výročí. Jedním bylo vystoupení studentů proti nacistům v roce 1939, druhým pak proti komunistům o 50 let později.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Před Hlávkovou kolejí, kde si univerzity a veřejnost tradičně připomínají události 17. listopadu v letech 1939 a 1989, letos vystoupil i bývalý prezident Václav Klaus. Mnohým příliš velkou radost neudělal. Prohlásil, že za pád komunismu nemohli studenti a disidenti. A také výročí využil k tomu, aby zaútočil na opatření proti šíření covid-19 a proti snahám zpomalit klimatickou krizi.

Komunismus se zhroutil

Podle exprezidenta je nutné si obě výročí připomínat. Protože v roce 1939 studenti vystoupili proti nacismu, který se pak české vysoké školy zavřel. O 50 let později na ně navázali opět studenti, jejichž protest tehdejší komunistický režim potlačil. To podle Klause mnoha lidem otevřelo oči. Dodal ale, že pád komunismu měl měl globální charakter. Proto podle něho komunismus neporazili ani studenti, ani disidenti, ale zhroutil zhroutil se jako každý podobný namyšlený pokus násilím potlačit lidskou svobodu.

Exprezidentem Klausem pronesené paralely jsou odporné.
Hlávkova kolej, screenshot ČT24, Praha 17.XI.2021

Zveřejnil(a) Eugen Kukla dne Středa 17. listopadu 2021

„My, ke kterým 17. listopad 1939 dodnes nepřestal naléhavě promlouvat, my, kteří jsme aktivně prožili události listopadu 1989, začínáme mít obavu, že se navracejí časy, o nichž jsme si mysleli, že se už nikdy vrátit nemohou,uvedl také v projevu na serveru Novinky. Exprezident tím narážel na protiepidemická opatření, proti kterým opakovaně vystupuje. Vláda kvůli růstů počtu nakažených bude restrikce ještě zpřísňovat.

Máme obětovat prosperitu a budoucnost

Nevyhnul se ani tématu globálních změn klimatu. Exprezident dlouhodobě patří k těm, který zpochybňuje názor většiny klimatologů, že se země vlivem lidské činnosti rychle otepluje a tím se mění klima. To pak může mít velké dopady na celou planetu. „Říkají nám, že je člověk nepřítelem budoucnosti, říkají nám, že máme obětovat prosperitu a budoucnost naší země a osudy svých dětí a vnuků chiméře boje s podnebím,“ citoval Klause server iROZHLAS.

iZdroj fotografie: Rémi Diligent / Public domain
Deska 17. listopadu na Národní třídě

Jeho projev vyvolal i negativní reakce. „Pietního shromáždění k uctění památky studentů zavražděných fašisty v roce 1939 a vzpomínce na odvahu studentů v roce 1989 u Hlávkovy koleje jsem se dnes nezúčastnil, protože jsem nemocen. Sledoval jsem je však v televizi a jako rektor ČVUT se musím důrazně distancovat od toho, co zaznělo v některých projevech, zejména od výroků bývalého prezidenta Klause,“ tvrdí třeba rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

I na sociálních sítích jeho projev vyvolal polemiky. „Už jen chybí, že je Země placatá,“ prohlásila Martina Robenková. „Tenhle člověk by si měl nalézt do toho svého Institutu a tam si v klidu bádat. Nebo ať si tam dělá, co umí, ale ať si ty své názory vypráví těm, které to zajímá,“ nenechala na něm nit suchou Danča Korálková. „Myslím, že komunisti byli rádi, že do toho hodili vidle, tady nefungovalo už nic. Vše jelo z posledních sil. Sametová revoluce to jen katalyzovala,“ naopak souhlasí s exprezidentem Petr Jankovský.

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články