Covid mají i jeleni. Odborníci vysvětlili, zda jsou hrozbou pro lidi

Vědci zatím nevědí, jak se volně žijící jeleni nakazili a zda mohou infikovat lidi. Domnívají se, že se zvířata nakazila od lidských pacientů, zřejmě pitím kontaminované vody.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

U volně žijících jelenů běloocasých vědci zaznamenali nejméně tři varianty koronaviru. Podle expertů mohou nakažená zvířata teoreticky představovat hrozbu pro člověka. Studie provedená v Ohiu identifikovala některé druhy zvířat jako potenciální šiřitele nových mutací viru covid-19. „Na základě jiných studií jsme věděli, že se virus se může šířit mezi zvířecími jedinci, ale novým zjištěním je, že jsou někteří jeleni již nakaženi,“ cituje profesora Andrewa Bowmana z Ohio State University server Daily Star.

Třetina jelenů byla pozitivní

Trojice dosud známých mutací viru SARS-CoV-2 byla identifikována u více než třetiny z 360 zkoumaných zvířat na šesti různých místech ve Spojených státech.  Výzkumný tým odebral z jeleních čumáků vzorky a pomocí PCR testování zjistil, že 129 bylo pozitivních na různé varianty koronaviru. Sběr vzorků se uskutečnil mezi lednem a březnem. Ukázalo se, že kmeny odpovídají těm, které mají lidští pacienti. Variantu delta vědci u jelenů nezjistili.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Jelen běloocasý

„Skutečnost, že se divoká zvěř může nakazit, vede k myšlence, že virus dokáže přežít mimo lidského hostitele,“ řekl Bowman. Zatím není jasné, jak se jeleni nakazili a zda mohou infikovat lidi nebo jiné druhy zvířat. „Pracovní teorie založená na našich poznatcích je taková, že jelenům vir předávají lidé, a zřejmě jsme jim ho předali několikrát,“ konstatoval Bowman. „Máme důkazy o šesti různých zavlečeních viru do těchto populací jelenů,“ podotkl Bowman. 

Vir by mohl zmutovat

Experti se navíc obávají možnosti, že by covid-19 mohl u jelenů zmutovat a následně se přenést na lidi nebo další zvířata. Přestože se lidé viru zbaví, jeho varianta může přetrvávat u zvířat a dále se vyvíjet. Vůči kmenům infikujícím jeleny by tak lidé neměli imunitu. Není zatím známo, jak se jeleni nakazili, zda mohou nakazit člověka ani to, jak se virus v těle zvířat chová. Výzkum ukázal, že virus se vylučuje s lidskou stolicí a je zjistitelný v odpadní vodě, píše server Ohio State News. Jeleni se tak mohli napít kontaminované vody.

Výskyt koronaviru byl už u zvířat zaznamenán. Virus se vyskytl i u norků v Dánsku. Z bezpečnostních důvodů vláda rozhodla celou populaci těchto zvířat vyhubit. Šlo o 17 milionů norků. Mrtvá zvířata zakopali do masových hrobů, ale později je vykopali a spálili, protože mohla hrozit kontaminace zdrojů pitné vody. U norků nákazu zaznamenali i na farmách v Nizozemí, Itálii, Španělsku a Švédsku. V Česku podle Státní veterinární správy nebyl vir SARS-CoV-2 u zvířat detekován ani nejsou známé žádné případy nákazy covid-19 u zvířat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články