Prymula: Česko prochází už pátou vlnou epidemie covidu. Bude to podle něj vlna poslední?

Za dva roky se po celém světě nakazilo koronavirem 300 milionů lidí, z toho šest milionů nemoci podlehlo. Aktuálně se šíří nová mutace omikron.

i Zdroj fotografie: Nextfoto
                   

Onemocnění covid-19 bylo poprvé zaznamenáno v listopadu 2019 v čínském Wu-chanu. V Česku byl první případ oznámen tehdejším ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO), a to 1. března 2020. Následně nakažených každým dnem přibývalo a ve chvíli, kdy počty dosáhly několik stovek denně se vláda rozhodla zavést první lockdown. Po několika měsících téměř úplného zastavení života se situace v Česku zlepšila. Ve společnosti tak došlo k pocitu, že země nad pandemií vyhrála.

Prymula vidí situaci nadějně

Už na podzim 2020 se ale objevila další a daleko silnější vlna. Počty pozitivních testů za den tehdy dosahovaly až k hodnotám 16 tisíc. Vláda zareagovala další uzávěrou země. Začátek loňského roku pak byl ve znamení třetí koronavirové vlny. Naději všem ale dala vyvinutá vakcína. Na podzim 2021 ale i přes dostupnost očkování pro všechny skupiny obyvatel přišla vlna čtvrtá. A aktuálně se Česko pere s vlnou pátou. Podle zdravotníků je ale díky očkování daleko mírnější a nemocnice nejsou tolik přeplněné.

iZdroj fotografie: Nextfoto
Roman Prymula

Vyhlídky přesto nejsou dobré. důvodem je nová varianta covidu-19 nazvaná omikron. Obavy potvrzuje i epidemiolog Roman Prymual. „Celosvětově dochází k boomu tohoto onemocnění,“ cituje bývalého ministra zdravotnictví server TN. Podle Prymuly se omikron šíří všude, a tak zasáhne brzy výrazněji i Česko. Zároveň ale předpokládá, že další měsíce by neměly být nijak drastické. Naopak může být situace v novém roce dokonce příznivější, pokud se neobjeví další nové mutace.

Rýma nebo zvýšení smrtnosti?

Nelze ale počítat s tím, že by onemocnění covid-19 zmizelo. K vymýcení koronaviru podle Prymuly nebudou stačit ani čtyři dávky vakcíny. „Je to klasické respirační onemocnění jako chřipka. Věřím tomu, že se dostane do podoby klasického respiračního onemocnění,“ vysvětlil. To předpokládá i řada světových expertů. Podle ČT24 odpověď na otázku, jak se bude vyvíjet koronavirus v roce 2022, se pokusil odpovědět i časopis Nature.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Respirační onemocnění

Oslovení odborníci mají za to, že bude vir stále více předvídatelnější a bude se podobat jiným respiračním onemocněním. Zatím ale není jasné, kdy k tomuto zlomu dojde. Jak upozorňuje evoluční biolog Jesse Bloom ze Seattlu, ve hře jsou nadále dvě možnosti. Buď bude z covidu-19 onemocnění podobné rýmě, anebo se stane pro některé skupiny obyvatel ještě smrtelnější. A to v případě, že nabere další mutace.

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články