Kriminalisté stíhají čtyři ženy za falšování očkovacích certifikátů. Přišly si na skoro půl milionu korun. Co jim hrozí?

Na podvody nemocnici upozornil anonym. Čtveřice žen si podle policie přišla na téměř půl milionu korun. Hrozí jim různé tresty, nejvyšší je až pět let vězení.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Policisté stíhají čtyři ženy, které podle nich falšovaly certifikáty o očkování proti covidu-19. Dvě z podezřelých podle vyšetřovatelů pracovaly jako zdravotní sestry v očkovacím centru vsetínské nemocnice. Falešné certifikáty mělo získat nejméně 74 lidí z celé republiky, aniž by se museli nechat proti koronaviru očkovat. Ženy si díky podvodům s certifikáty přišly na téměř půl milionu korun. Ženám za trestné činy hrozí tresty s různou trestní sazbou. Nejvyšší je až pět let vězení.

Na podvod upozornil anonym

Stíhání čtyř žen kriminalisté ze vsetínské policie zahájili loni v prosinci. „Na případ podvodných certifikátů ve vsetínském očkovacím centru upozornil anonymní dopis, adresovaný vedení vsetínské nemocnice. Ten se pak prověřoval,“ cituje vrchního inspektora Petra Jaroše iDnes. Dvě z žen, které zajišťovaly zájemce o covidový certifikát, jsou podezřelé ze spáchání trestných činů přijetí úplatku, padělání a pozměnění veřejné listiny.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Covid pas

 „Další dvě osoby pracovaly ve vsetínském očkovacím centru a evidovaly zájemce do příslušných systémů, aniž by uvedené očkování fyzicky podstoupili,“ dodal Jaroš. Zájemcům vystavily certifikát a musely i zničit dávky vakcíny, aby nevznikly nesrovnalosti v evidenci. Podle policisty jsou tyto ženy také obviněny ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny a mladší z nich čelí navíc ještě podezření z přijetí úplatku. Kvůli zničení vakcín je podezřelá i z poškození cizí věci.

Za dávku i sedm tisíc

Policisté zjistili, že ženy s certifikáty podváděly nejméně od loňského září. Potvrzení o absolvování vakcíny proti koronaviru získalo nejméně 74 lidí napříč Českem. „Zprostředkovatelky posílaly potřebné údaje o zájemcích pracovnici očkovacího centra a následně vybíraly od zájemců částky od dvou do sedmi tisíc za jednu dávku,“ řekl listu Jaroš. Na úplatcích si celkem podle policie přišly na téměř půl milionu korun. Policie u nich zajistila statisíce.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Peníze

Nemocnice se s jednou z pracovnic už rozloučila. „Jedna z žen nám tuto skutečnost sama sdělila a požádala o ukončení pracovního poměru. Na potvrzení dalšího jména čekáme,“ řekl ředitelka vsetínské nemocnice Věra Prousková Novinkám. Zdravotnické zařízení zároveň prověřilo všechny nastavené postupy v očkovacím centru, včetně oprávněných přístupů do informačních systémů. „Nedošlo k systémovému pochybení, ale k selhání jednotlivců,“ dodala Prousková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články