Levicové strany po prohraných volbách nabízí své nemovitosti. Komunisté se budou muset přestěhovat jenom do jednoho patra

KSČM i ČSSD se po podzimních volbách ocitli mimo Sněmovnu. Tím strany přichází o desítky milionů korun ročně a musí hledat úspory.

i Zdroj fotografie: S vědomím Kateřiny Konečné / Facebook
                   

Komunistické straně ani sociální demokracii se nepodařilo v parlamentních volbách překonat pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny. Na prohru obě partaje reagovaly výměnou svých předsedů. ČSSD nově vede Michal Šmarda a KSČM Kateřina Konečná. Oba šéfy stran čeká nelehký úkol – najít dostatek financí na fungování stran.

Jaké budou změny v Lidovém domě?

Kvůli říjnovému volebnímu neúspěchu přišly strany o miliony korun ročně, a tak musí výrazně začít šetřit. Komunisté i sociální demokrati zvolili podobnou strategii, jak hospodaření zachránit. Jak informuje server Forum24 strany začaly nabízet své nemovitosti a také propouštět. V ústředí KSČM skončilo šest lidí a předsedkyně hodlá všechny zbývající nastěhovat do jednoho patra.

iZdroj fotografie: Uživatel VitVit / Creative Commons / CC BY-SA
Lidový dům

„Máme přes padesát nemovitostí včetně této budovy, která je v centru Prahy. I v rámci ní jsme udělali řadu organizačních opatření tak, abychom v podstatě celou stranu nastěhovali pouze do jednoho patra,“ vysvětlila Konečná další působení strany v ulici Politických vězňů. Podobně řeší celou situaci také ČSSD, která sídlí v Lidovém domě. Tam už se straně podařilo pronajmout asi čtvrtinu prostor.

Do voleb jako koalice

Podle Šmardy by strana nevyužila stávající prostory dostatečně. „Stěhujeme se z těch lukrativních prostor, které jsou přímo do ulice, které skutečně v centru Prahy mohou být využity efektivněji, než aby v každé kanceláři seděl jeden sociální demokrat,“ cituje šéfa sociálních demokratů server ČT24. A také ČSSD chystá změny i v personálních otázkách. Straníci budou muset více pracovat nejen pro centrálu, ale také pro regiony.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Volby

Podle Šmardy bude mít sociální demokrati zhruba dvacet zaměstnanců. Před dvěma lety jich přitom měli přes sto. ČSSD navíc na rozdíl od komunistů musí řešit také dluhy. Splatit má 315 milionů korun. Důležitým tématem ve stranách jsou také letošní komunální volby. Kvůli úsporám je chtějí obě levicové strany financovat lokálně a v řadě obcí zřejmě budou kandidovat v koalici nebo s podporou jiných subjektů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články