Podvod s očkovacími certifikáty. Lidé s nimi vychytrale odchází, aniž by se nechali naočkovat

V očkovacím centru v Jihlavě si celkem dvanáct osob nechalo vystavit certifikát o očkování, aniž by si nechali podat vakcínu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Očkovací centrum v Hruškových Dvorech v Jihlavě je největším očkovacím místem na Vysočině. Během jednoho dne je toto centrum schopno naočkovat až tisíc lidí. Hlavně v posledních dnech zájem o podání vakcíny stoupá. S přibývajícím počtem lidí se ale dostavují také první potíže. Jak píše server iDnes, během prvního týdne v listopadu zdravotníkům v Jihlavě zbylo na konci směny o osm vakcín více, než vydali certifikátů o očkování. O celé situaci informovala ČTK.

Podezření ze spáchání podvodu

Situace se zdála personálu podezřelá, a proto se zaměřili na odhalení příčiny. To se jim podařilo tento týden, když narazili ve čtyřech případech na podvod. Lidé si nechali vystavit certifikát o očkování, ale do očkovací kóje už se nedostavili. Narozdíl od týdne předchozího ale byli dotyční chyceni při činu a nemocnice proto zvažuje podání trestního oznámení. Může to být varováním pro ostatní, kteří budou také chtít zneužít nastavený systém v Hruškových Dvorech. Personál tam se zájemcem o očkování nejprve vyplní nutné náležitosti a provede registraci.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Policie

Už tento úkon končí vydáním potvrzení o očkování. Teprve poté má jít klient do příslušné očkovací kóje, kde mu sestra podá vakcínu. A právě do kóje už někteří lidé nedorazili a certifikát si přitom odnesli. Podle mluvčí nemocnice Moniky Zachrlové se většinou vymluvili na to, že potřebují na toaletu a už se nevrátili. Osm lidí, kteří se k takovému kroku uchýlili v minulém týdnu, už nemá očkovací centrum v Jihlavě jak dohledat. Čtyři osoby z tohoto týdne, které přistihli přímo při činu, možná budou své jednání vysvětlovat policii. A nemusí být sami.

Před očkováním už ani na toaletu

V jihlavském centru došlo ještě k jednomu podivuhodnému případu, kdy zájemce o očkování sestře nabízel úplatek, pokud mu ve skutečnosti vakcínu nepodá. Certifikát přitom v té chvíli už vlastnil. Krajský náměstek pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný nemá informace, že by k podobnému jednání docházelo i na jiných očkovacích místech na Vysočině. Zároveň upozornil, že získaný certifikát podvodníkům pomůže jen v případě jednorázové vakcíny od společnosti Janssen.

iZdroj fotografie: Depositphotos
QR kód s potvrzením o očkování

U dvoudávkových vakcín se totiž lze prokazovat potvrzením o očkování až po dokončení vakcinace. K dalším podobným případům už by navíc v očkovacím centru v Jihlavě dojít nemělo. Byl tam posílen personál, který dohlíží na osoby odcházející od registrace do očkovacích kójí. V průběhu přechodu mezi místy už nebude možné odejít ani na toaletu. Náměstek Novotný chce také s vedením úřadu a nemocnice otevřít debatu o změně v systému, aby potvrzení o očkování zájemci obdrželi až po aplikaci vakcíny.

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články