Pospíšil, Škromach a Pilný se shodli na tom, že Pirát Lipavský je nejslabším článkem nové vlády. Proč?

Jako nejslabšího ministra v nové vládě označili Jana Lipavského bývalí členové českých vlád Zdeněk Škromach (ČSSD), Ivan Pilný (dříve ANO) a Jiří Pospíšil (TOP 09).

i Zdroj fotografie: Česká pirátská strana
                   

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) byl prezidentem Milošem Zemanem jmenován v pátek na zámku v Lánech. Hlava státu ministrům připomněla, že stojí před nimi mnoho výzev, jako například covid a energetická krize. „Při této příležitosti se buď uděláte, nebo odděláte. Přeji vám to první,“ řekl Zeman. Jak informoval server CNN Prima NEWS k nové vládě se vyjádřili v pořadu Divoká karta někteří bývalý vládní politici.

Vláda to bude mít těžké

Exministr spravedlnosti a europoslanec Jiří Pospíšil věří, že se nové vládě podaří většinu problémů země vyřešit. Odmítá, že by se měla konat nějaká ostuda. Méně optimistický je v předpokladu bývalý ministr financí Ivan Pilný, který připomněl, že kabinet to bude mít těžké. „Nezávidím ani premiérovi, ani ministrovi financí,“ prohlásil. Zároveň ale upozornil, že ODS si náročnou situaci trochu zavinila sama, protože schválila zrušení superhrubé mzdy. „Způsobila tak stomiliardovou sekeru v rozpočtu. Tehdy jsem si řekl, že asi vládnout nechce,“ dodal exministr financí.

iZdroj fotografie: David Sedlecký / Creative Commons / CC BY-SA
Jiří Pospíšil

Nejkritičtěji se ale ke kabinetu Petra Fialy vyjádřil bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Předpokládá, že novou vládu čeká podobný osud jako kabinet po parlamentních volbách na Slovensku. U východního souseda docházelo a dochází mezi stranami ve vládní koalici k velmi častým neshodám. Škromach v té souvislosti také připomněl vládu Mirka Topolánka, která přebírala rovněž zemi ve velké naději. „Nakonec nevydržela do konce volebního období,“ dodal exministr práce.

Nejslabší kvůli prezidentovi

Na jedné věci se ale všichni tři bývalí vládní činitelé shodli. A tím je nejslabší článek celého kabinetu, za kterého shodně označili ministra zahraničí Jana Lipavského. Podle Pilného je to dáno i samotným startem šéfa zahraničí. Škromach v té souvislosti vyjádřil také pochybnost, jestli Piráti celkově vydrží ve vládě. Lipavského vidí jako nejslabšího ministra i Pospíšil, ale důvodem není sama osoba šéfa diplomacie, ale tlak ze stany Hradu.

iZdroj fotografie: David Sedlecký / Creative Commons / CC BY-SA
Miloš Zeman

Narážel tak na fakt, že prezident Miloš Zeman původně Pirátského kandidáta šéfem ministerstva zahraničí jmenovat nechtěl. Odůvodňoval to hlavně údajnou nedostatečnou odborností. Hlavě státu se nelíbí také Lipavského postoj k Izraeli a ke státům V4. Jak informovala ČTK nový ministr zahraničí Lipavský má v plánu do zahraniční politiky vrátit lidskoprávní rozměr. Posílit chce dobré jméno a postavení země za hranicemi. Jako klíč k prosperitě a bezpečnosti pak označil členství v EU a NATO.

Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články