Průzkum: Pětina lidí nekompromisně odmítá vakcínu. Povinné očkování chtějí hlavně voliči ANO. Voliči SPD na to mají jiný názor

Průzkum agentury STEM ukázal, jak se vyvíjí názor na vakcíny a případně zavedení povinného očkování. Výsledky jasně ukázaly, že postupně ubývá nerozhodnutých lidí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Listopadový průzkum agentury STEM přinesl výsledky ohledně očkování a jeho povinnosti. Stoupá počet těch, kteří očkování odmítají. Ohledně zavedení povinného očkování jsou Češi rozdělení. Detaily přinesl server Echo24. V rámci průzkumu se agentura ptala i na ochotu nechat se očkovat třetí dávkou.

Povinné očkování rozděluje Česko

Nejpřísnější opatření ohledně třetí dávky aktuálně zavádí Řecko. Podle serveru Echo24 začne Řecko přeočkovávat své občany třetí dávkou již po třech měsících. V České republice se plánuje třetí dávka aplikovat nejpozději do šesti měsíců. V návrhu je také uvedeno, že pokud by se občan nenechal do této lhůty přeočkovat, byl by brán jako neočkovaný.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ministerstvo zdravotnictví aktuálně připravuje novelu, podle které by se některé skupiny a profese musely povinně očkovat proti koronaviru. Podle průzkumu je pro povinné očkování 43 % dotázaných, stejný počet lidí se vyjádřil proti. Pro jsou hlavně voliči hnutí ANO, proti voliči SPD. Průzkum probíhal od 20. do 28. listopadu a zúčastnilo se ho 1012 respondentů.

Ubývá nerozhodnutých lidí

Z průzkumu vyplývá, že očkování proti koronaviru odmítá 19 % Čechů, z toho 14 % je pevně rozhodnuto. Ubývá nerozhodných mezi těmi, co se očkovat nechtějí. Přibývá však těch, kteří jsou pevně rozhodnuti se neočkovat,“ uvedl STEM. Očkování odmítají hlavně lidé se špatnou finanční situací a se základním vzděláním.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Aplikace vakcíny

O posilující třetí dávku je největší zájem mezi lidmi nad 60 let. Skoro 90 % jich dávku již dostalo, nebo ji plánují. Třetina očkovaných do 30 let třetí dávku neplánuje. Celkově odmítá posilující dávku čtvrtina očkovaných, nejčastěji kvůli pochybám o její potřebnosti. Některé také ovlivnila špatná reakce na první dvě dávky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články