Zakázali neočkovaným poslancům účastnit se schůzí. Počty nakažených v pobaltské zemi jsou rekordní

Ve všech státech se aktuálně řeší, jak zpomalit šíření další vlny nákazy. Lotyško, které je na tom velmi špatně, zavádí další přísné opatření proti neočkovaným.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Koronavirová nákaza se jako loni rychle šíří po celém světě. Ve většině států se snaží co nejvíce proočkovat populaci i pomocí toho, že zavádí přísné restrikce proti odmítačům očkování. Například nesmí do restaurace, na kulturní akce, v práci musí nosit respirátor atd. V Lotyšku šli ještě dál a zakázali neočkovaným zákonodárcům pracovat. Zákaz pravděpodobně potrvá až do půlky příštího roku.

Bez možnosti hlasovat

O zákazu rozhodl v pátek 12. listopadu lotyšský parlament. Podle serveru Echo24 a dalších tiskových agentur se nesmí neočkovaní poslanci zúčastnit plenárních schůzí, zasedání výborů, parlamentních debat a podílet na schvalování zákonů. Zákaz vstoupí v platnost v pondělí 15. listopadu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Budova lotyšského parlamentu

Zákaz se vztahuje i na neočkované poslance místních samospráv. Agentura Reuters uvedla, že pro zákaz bylo 62 ze 100 členů parlamentu. Omezení prý potrvá přinejmenším do půlky roku 2022. Podle lotyšské televize aktuálně očkování odmítá devět zákonodárců.

Špatná situace v Lotyšku

Podle lotyšského parlamentu je zákaz nutný a nezbytný. Překladatel návrhu Janis Rancas prohlásil, že zákon posílí důvěru veřejnosti ve vládní politiku. Situace v Lotyšku není aktuálně dobrá. Od 11. října byl zde vyhlášen tříměsíční mimořádný stav. Lockdown byl podle webu Ministerstva zahraničních věcí vyhlášen od 21. října.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování v Lotyšsku

Lotyško je aktuálně země s největším přírůstkem nakažených, který je skoro devětkrát vyšší než v Česku. Zároveň má jednu z nejnižších úrovní proočkovanosti obyvatelstva. Od začátku pandemie země zaznamenala přes 236 tisíc nakažených a 3646 Lotyšů zemřelo.

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články