Jiří Písařík se s brekem omluvil zákazníkům. Za krach vlastní firmy prý nemůže

Energetická společnost ukončila podnikání kvůli přetrvávajícímu extrémnímu růstu cen energií na velkoobchodních trzích. Do potíží se dostalo zhruba 900 tisíc klientů.

i Zdroj fotografie: Uživatel VitVit / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Majitel Bohemia Energy Jiří Písařík se vůbec poprvé od ukončení činnosti energetické skupiny ukázal na veřejnosti. Vysvětloval události, vedoucí ke konci firmy, kterou budoval šestnáct let. „Je to, jako byste pohřbívali někoho blízkého. Každé ráno se probudím a říkám si, že to je jenom zlý sen,“ uvedl v emotivním vystoupení, které přinesla Prima CNN, před novináři Písařík se slzami v očích. Omluvil se zákazníkům. Přestože se Písařík domnívá, že firma nespáchala trestný čin, je připraven spolupracovat s policií.

900 tisíc klientů bez dodávek

Zlomový moment přišel 12. října. Firma se podle Písaříka dozvěděla, že i přes předchozí přísliby nezíská od bank financování. „Hned následující den jsme proto museli učinit to nejtěžší rozhodnutí za posledních šestnáct let v byznysu a ukončit dodávky energií. Učinili jsme tak proto, aby bylo zabráněno vzniku dalších ztrát, které by neumožnily vrátit klientům přeplatky na zálohách. Pokud bychom se rozhodli později, bylo by téměř jisté, že by se firma dostala do insolvence, což by byla katastrofa pro naše klienty,“  řekl Písařík.

V březnovém čísle pánského lifestylového časopisu ForMen vyšel profilový rozhovor s jednatelem Bohemia Energy Jiřím…

Zveřejnil(a) Bohemia Energy dne Středa 4. března 2015

Rozhodnutí ukončit podnikatelskou činnost a zastavit dodávky elektřiny a plynu zákazníkům zveřejnila Bohemia Energy 13. října. Jako důvod uvedla přetrvávající extrémní růst energií na velkoobchodních trzích. Do potíží se dostalo zhruba 900 tisíc klientů. „Důrazně odmítáme, že bychom spáchali jakýkoliv trestný čin. Ovšem rozumíme, že orgány činné v trestním řízení jsou povinny prověřit podaná trestní oznámení a rozhodně budeme poskytovat veškerou součinnost v maximální možné míře. Nemáme co skrývat ani tajit,“ prohlásil Písařík.

Majitel firmy se omluvil

Zákazníci Bohemia Energy si podle Písaříka zaslouží omluvu. „Je nám líto, že v současné době musí řešit takové komplikace, jaké řeší, a naprosto chápu, že se na nás zlobí. Přicházíme s vysvětlením až teď, ale jak vidíte, je to pro nás velice těžké. Chtěl bych vás ujistit, že děláme maximum pro to, abychom firmu zavřeli slušně a nezůstaly po nás dluhy,“ doplnil Písařík. Bývalí klienti Bohemia Energy podle Písaříka obdrží vyúčtování za energie nejpozději do konce roku. Končící firma bude muset vystavit na 1,2 milionu faktur.

 „Další problém, který vnímám, je, že všichni dominantní dodavatelé stáhli ceníky na dobu neurčitou. Ceny v současné době začínají klesat, přesto z toho zákazníci profitovat nebudou,“ uvedl Písařík s tím, že považuje za absurdní, že je jeho firma obviňována, že může za vysoké ceny, které dodavatelé poslední instance účtují jejím bývalým zákazníkům. „Myslím, že dohled nad těmito dodavateli selhal. Chování DPI je natolik arogantní, že dle mého názoru by mohlo být i nekalosoutěžním jednáním,“ uzavřel Písařík.

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články