Matematik Levínský: Zpráva AntiCovid týmu k aktuální situaci je zoufalá. Čísla rostou a vláda nic nedělá. Okomentoval i jednání expertů budoucí vlády

René Levínský je výkonný ředitel v Centru pro modelování biologických a společenských procesů. V rozhovoru pro Český rozhlas se pustil do vlády a AntiCovid týmu.

i Zdroj fotografie: S vědomím Anety Glaubaufové / Facebook
                   

Matematik v pondělí nejen zhodnotil epidemii covidu v Česku, ale bez obalu řekl také to, co si myslí o dosluhující vládě a práci expertního AntiCovid týmu. Nedávné stanovisko skupiny naprosto ztrhal. Vyslovil ale také několik nápadů, které by podle něj mohly v současné situaci pomoci. Postup vlády René Levínský kritizoval už v minulosti. Informoval o tom server Forum24.

Inspiraci bychom mohli vzít také v Americe

Opoziční AntiCovid tým, na jehož stanovisko čekalo ministerstvo zdravotnictví kvůli návrhu dalších opatření v boji s epidemií covidu, nedoporučuje plošné povinné očkování a nechce ani lockdown. Levínský k tomu během rozhovoru pro Český Rozhlas PLUS uvedl: „Celá ta zpráva AntiCovid týmu je dle mého zoufalá. Nevidím tam jedinou věc, oni víceméně jen říkají: Tohle nechceme, tohle nechceme, tohle nechceme. V tomto smyslu nejsem optimistický.“ Podle něj to vypadá, že nová vláda se v problematice covidu orientuje ještě hůř ta současná.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Dívka s rouškou

Velmi zajímavý je podle matematika princip test to stay (testuj, abys zůstal), který se ve velké míře využívá v Americe: „Tedy, že ve škole testuji každý den, abych děti nemusel posílat do karantény. Tím, že budu frekvenčně často testovat, ušetřím na karanténách a mám velkou výhodu,“ vysvětluje. Do izolace jde v tomto případě jen pozitivní dítě, ostatní zůstávají ve škole a znovu se testují druhý den.

Očkovaní jsou naprosto z obliga, to je chyba

Problémem je podle Levínského i to, že očkovaní nejdou do karantény ani v případě, že sdílejí domácnost s covid pozitivním. Karanténu by jim navíc ani nikdo neproplatil. „Pokud moje dítě bude pozitivní a já jsem očkovaný, tak buď musím chodit do práce, nebo si vzít dovolenou, nikdo mi nepomůže. Myslím si, že to není správně,“ poukazuje na to, že právě touto problematikou by se měl AntiCovid tým zabývat.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Levínský se vyjádřil i k „brutální“ kampani ministerstva zdravotnictví, která se snaží odpůrce očkování přesvědčit fotografiemi bezvládných těl skutečných pacientů a slogany ve stylu: Myslela si, že má dost času. Podle něj by měla přijít nějaká zpětná vazba: „Chtěl bych od lidí, kteří tu kampaň připravili, vidět data, že toto funguje, že to mají odzkoušené na solidním vzorku lidí. Kampaň mi přijde strašlivá, ale pevně věřím, že je za ní výzkum, na němž byla kampaň otestovaná.“

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články