Měli tři dávky očkování, přesto se manželé nakazili každý jinou variantou covidu. Život jim zachránila až správná léčba

V České republice skokově přibývá nakažených covidem, velký podíl na tom má varianta omikron. Podle vědců ale není jednoduché ji rozeznat od běžného nachlazení.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V pondělí už podruhé za sedm dnů padl rekord v počtu nově nakažených covidem. Přibylo 30 350 potvrzených případů, což bylo o polovinu více než před týdnem, a nejvíce za den od začátku epidemie. Navzdory tomu včera pokračoval pokles počtu hospitalizovaných ve srovnání se stejným dnem předchozího týdne, v nemocnicích bylo 1695 lidí. 

Byli opatrní, nikam nechodili, přesto se nakazili

Lékaři v Praze evidují případ, kdy se dva lidé v jedné domácnosti nakazili každý jiným typem koronaviru. Stalo se to osmaosumdesátileté paní Zdence a jejímu, o dva roky strašímu, manželovi. I když jsou velmi opatrní, přesto v prosinci zjistili, že mají oba pozitivní test na covid. „Chováme se zodpovědně. Posilovací dávku očkování jsme si nechali píchnout hned, jak to bylo možné. Také se snažíme moc nechodit mezi lidi, a když už, tak nosíme vždycky respirátor. A vidíte, stejně jsme to oba chytili,“ řekla paní Zdenka v rozhovoru pro Blesk.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Seniorka

Nejdříve pocítil příznaky nemoci její manžel. I když měl pak pozitivní PCR test, nebylo jasné, o jakou variantu viru se jedná. Praktický lékař proto seniorovi preventivně nasadil monoklonální protilátky na deltu. Vzápětí šla na test také paní Zdena. A čekalo ji překvapení. „Já jsem původně nechtěla, myslela jsem si, že to je přece jasné, že to musím mít taky. Ale šla jsem a v laboratoři zjistili, že mám omikron,“ uvedla. Lékař Cyril Mucha tedy musel zvolit odlišnou léčbu.

Bez PCR testu se omikron určit nedá

Podle dosavadních zjištění má totiž omikron prvotní příznaky velmi podobné deltě. Jsou ale také zaměnitelné s nachlazením nebo chřipkou. I proto odborníci zdůrazňují důležitost PCR testů, které určí variantu viru. U rizikových pacientů je to klíčové, protože se tak rozhodne o správné léčbě. Doktor tedy paní Zdeně předepsal experimentální antivirotikum molnupiravir, které je aktuálně jediným dostupným přípravkem na léčbu covidu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Lék molnupiravir

Podobný případ se stal i u žáka ze základní školy v Praze, který se dvakrát po sobě nakazil koronavirem. Vždy ale měl jinou variantu. To, že na omikron ve většině případů nestačí imunita z očkování ani prodělané nemoci, tvrdí také většina expertů. „Virus dokáže uniknout postvakcinační imunitě i imunitě nabyté proděláním infekce,“ potvrdila ve vysílání CNN Prima NEWS vedoucí oddělení virologie Hana Zelená.

Diskuze Vstoupit do diskuze
97 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články