Žádná okna, žádný problém! Americký miliardář chce ubytovat vysokoškoláky v komůrkách bez denního světla

Do univerzitního komplexu investuje miliardář Charlie Munger podstatnou část svého jmění. Proto si vymínil, jak bude vypadat. 

i Zdroj fotografie: UCSB
                   

Megalomanský projekt největší studentské koleje světa způsobil velký rozruch a sklidil obrovskou kritiku. Architektonický poradce, který má plány ubytovacího zařízení pro Kalifornskou univerzitu v Santa Barbaře hodnotit, s projektem nechce mít nic společného a raději rezignoval. Problémem není ani tak samotný projekt obřího komplexu, ale jeho koncepce. Většina studentských pokojů nemá okna, napsal server NBC News. Například v New Yorku zákon už 120 let ložnice bez oken nepovoluje; Kalifornie to však stále umožňuje, jak píše server Blesk.

Okna nemá ani univerzita v Michiganu

Kolejní projekt Munger Hall je pojmenovaný pro sedmadevadesátiletém miliardáři Charliem Mungerovi. Ten z odhadovaného rozpočtu 1,5 miliardy dolarů hodlá uhradit 200 milionů, což je v přepočtu asi 4,4 miliardy korun. Univerzitní komplex má mít jedenáct pater, je určený pro 4500 studentů bakalářského studia a jeho rozloha by měla být více než 150 tisíc metrů čtverečních. Má však minimum oken a jen dva vchody. Většina pokojů tak bude zcela závislá na dodávce elektřiny. Kdyby vypadl proud, budou se studenti muset evakuovat.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Charlie Munger a Warren Buffet

Americký miliardářský investor, podnikatel a bývalý právník Munger je rovněž místopředsedou Berkshire Hathaway, tedy konglomerátu kontrolovaného Warrenem Buffettem. Ten jej označuje za svou pravou ruku. Podle časopisu Forbes má jmění ve výši 2,3 miliardy dolarů. Do univerzitního komplexu investuje jeho podstatnou část, takže si také vymínil, jak má přesně nový areál vypadat. Podobně to udělal také v případě Michiganské univerzity, které věnoval 100 milionů dolarů. Kolej, kterou financoval, má 600 jednolůžkových pokojů bez oken.

Poradce univerzity rezignoval

Plánovaná kolej v Kalifornii by měla mít byty s osmi jednolůžkovými pokoji, z nichž 94 procent nemá okna. Ty mají jen místnosti po obvodu budovy. Univerzita s komplexem problémy nemá. „Má to za cíl budovat komunitu, podněcovat styky mezi studenty, podporovat vztahy, hýčkat prostředí učení a podpory a zajišťovat nezbytné zdroje a vybavení pro nonstop život v univerzitním kampusu,“ cituje NBC News mluvčí univerzity Andreu Estradaovou. Okna prý chybět nebudou, vzduchotechnika zajistí větrání každé místnosti zvlášť, aby nehrozila kupříkladu nákaza koronavirem.

Podle finančníka Mungera absence oken je problém, ale dá se snadno překonat, třeba po vzoru obřích výletních lodí Disney, kde jsou místo oken obrazovky. „Hvězdice připlavou mrknout na vaše děti, nikdo nepozná, že to není okno. Náš design je chytrý,“ uvedl na setkání s představiteli univerzity. Uživatelé sociálních sítí se megaprojektu děsí. Na protest rezignoval po patnácti letech architektonický poradce univerzity Dennis McFadden. Podle něho studenti budou žít jako v kumbálu schovaném uprostřed skladu IKEA.

Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články