Miminko nakažené covidem-19 zemřelo, chlapečkovi nebyl ještě ani rok. Jde o sedmou dětskou oběť koronaviru

Nebezpečný je pro děti také syndrom, který se objeví i týdny po prodělání koronavirového onemocnění. Jde o přehnanou reakci imunitního systému na nákazu.

i Zdroj fotografie: GettyImages
                   

Epidemie koronaviru v Česku rychle roste. Několik dní v řadě počty nakažených skokově přibývaly. Laboratoře zaznamenaly, podle dat ministerstva zdravotnictví, rekordní nárůsty téměř celý týden. Testy v pátek odhalily přes 47 tisíc nových infekcí a dalších více než osm tisíc reinfekcí. Kvůli covidu-19 zemřelo v Česku už několik malých dětí. Posledním je ani ne roční miminko.

Dětem se covid nevyhýbá

Z údajů resortu zdravotnictví vyplynulo, že nákaze podlehl několikaměsíční chlapeček zřejmě z Prahy. Ve skupině dětí ve věku do 14 let jde už o sedmé úmrtí a o třetího chlapce, který zemřel. Dosud poslední obětí covidu-19 mezi malými dětmi byl na začátku prosince minulého roku tříletý chlapec z Moravskoslezského kraje, napsal server TN. ​Kvůli koronaviru zemřelo v Česku 37 168 lidí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Dítě v nemocnici

Přestože děti nepatří do nejrizikovější skupiny a koronavirová nákaza u nich má většinou mírný průběh, nemocnice už na konci loňského roku zaznamenaly zvýšený počet hospitalizovaných dětí s covidem-19. Jde o celosvětový trend. Koronavirové infekci podlehl nedávno teprve osmitýdenní kojenec v australské nemocnici v regionu Nový Jižní Wales. Jde o vůbec nejmladší oběť nákazy v zemi, píše Daily Mail.

Horší je syndrom PIMS

Pro děti nebývá podle odborníků v drtivé většině život ohrožující samotná infekce. Horší je pro ně období po prodělání covidu-19. Ve zdravotnických zařízeních jsou častější hospitalizace dětí s takzvaným postcovidovým syndromem, neboli PIMS-TS. Jde o přehnanou reakci imunitního systému na prodělanou infekci. Projevit se může několik týdnů po koronavirové nákaze, i když třeba proběhla bezpříznakově.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Testování na covid-19

Testy v Česku za pátek odhalily 47 220 nově nakažených a 8 004 suspektních reinfekcí. Celkem tedy přibylo přes 55 tisíc případů covidu-19. Počet hospitalizovaných oproti předchozímu dni stoupl o 279. V nemocnicích je s koronavirem hospitalizováno 2 128 pacientů a z toho 259 je ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče. V Česku dominuje nakažlivější varianta koronaviru omikorn, která většinou způsobuje mírnější průběh onemocnění.

Diskuze Vstoupit do diskuze
87 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články