Kandidát na ministra práce Jurečka: Do výše důchodu chceme promítnout výchovu dětí. Stát by se neměl chovat socialisticky

Kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) si klade v resortu několik cílů. Mimo jiné by rád dokončil důchodovou reformu.

i Zdroj fotografie: S vědomím Mariana Jurečky / Facebook
                   

Marian Jurečka (KDU-ČSL) převezme resort práce a sociálních věcí po Janě Maláčové (ČSSD). Jak řekl v rozhovoru pro Forum24 rád by se s ministryní několikrát setkal, aby věděl, co bylo za jejího působení realizováno. Kandidát koalice Spolu má trochu obavy o kondici ministerstva. Nejvíce poukazuje na digitalizaci, která se podle něj za poslední čtyři roky neposunula. „Jsou tu také dlouhodobé problémy, které se týkají IT systémů a které budoucí ministerstvo bude muset intenzivně řešit,“ řekl Jurečka.

Minimální důchod nad deset tisíc

Problém vidí i ve špatné spolupráci resortu s ministerstvem školství a zdravotnictví. V té souvislosti připomněl například agendu sociálního bydlení. V úmyslu má Jurečka také dokončit důchodovou reformu. Shoda podle něj v koalici Spolu panuje na nastavení hranice minimálního důchodu. Do výpočtů by se v budoucnu měla zároveň promítnou zásluhovost za východu dětí. „Bohužel dnes je tomu tak, že maminky, které děti vychovaly, mají nižší důchody než muži. Rádi bychom, aby tu byl společný vyměřovací základ manželů,“ nastínil.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Důchodkyně

Výši minimálního důchodu v této chvíli Jurečka nechce odhadovat vzhledem k rychlému vývoji inflace a výši průměrné mzdy, ale určitě to má být částka nad deset tisíc korun. Jak prozradil Jurečka už dříve na ČT financování důchodů chce řešit podporou porodnosti. Za cíl považuje porodnost dětí na průměru dvou.

Sociální pomoc bude cílená, žádné volební dárečky

Kandidát koalice Spolu na šéfa práce a sociálních věcí si klade za cíl ale také zjednodušení systému vyplácení sociálních dávek. Klíč je podle něj hlavně v digitalizaci. „Bylo by skvělé, kdyby tyto věci fungovaly v rámci jednoduché aplikace, nikoliv, že si občan musí přečíst velké množství letáků, brodit se hromadou formulářů, které stejně následně musí úředník přepisovat do počítače,“ prozradil směr, kam by se mohla budoucnost dávek ubírat.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Formulář

Jurečka si ale zároveň uvědomuje, že ne každý občan pracuje s mobilem nebo počítačem. Proto zůstane nadále podle něj v procesu i lidský element. Celkově má být systém sociálních dávek klientský a jednoduchý. Nastavit chce ale sociálně citlivou politiku. Podle Jurečky byla doteď spíše socialistická, kdy se před volbami rozdávali dárečky. Proto chce pomoc zacílit adresně.

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články