Ministr Vojtěch je pozitivní na covid. Na jednání vlády se viděl i s premiérem Babišem

Epidemie koronaviru v Česku výrazně sílí. V posledních týdnech přibývá kolem 20 tisíc nových nákaz za den. V Liberci se objevil první případ nakažlivé varianty omikron.

i Zdroj fotografie: Ministerstvo zdravotnictví ČR
                   

Pozitivní PCR test na koronavirus má dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Na test šel preventivně, protože mu z pátku na sobotu nebylo dobře. Má mírný průběh. Pracovat bude z domova, napsal na svém twitterovém účtu. Ve čtvrtek měl pozitivní test také prezident Miloš Zeman, který v neděli jmenoval novým premiérem lídra koalice Spolu Petra Fialu.

Vojtěch se setkal s premiérem

„Z pátku na sobotu mi nebylo dobře, proto jsem si včera (v sobotu) došel preventivně na PCR test. Ten bohužel ukázal, že jsem pozitivní. Nastupuji tak do 14denní izolace. Díky očkování mám mírný průběh a budu tak pracovat z domova,“ uvedl Vojtěch na sociálních sítích s tím, že je hostem Otázek Václava Moravce a připojí se on-line.

Vojtěch řekl, že vyplnil pro hygienu formulář kontaktů, s nimiž se setkal. Na dotaz, zda mezi nimi byl i premiér Andrej Babiš, odpověděl,  že ho viděl fyzicky ve čtvrtek na jednání vlády a byl v „dostatečné vzdálenosti“. „Nevím, zda ho hygiena vyhodnotí jako rizikový kontakt,“ poznamenal Vojtěch v pořadu.

V karanténě už byl loni

Kvůli koronavirové epidemii byl ministr v karanténě už loni.  Do izolace ho poslali hygienici poté, co se nákaza prokázala u tehdejší hlavní hygieničky Jarmily Rážové. S ní se Vojtěch setkával při řešení šíření covidu-19 v Česku při první vlně. Karanténu tehdy opustil po deseti dnech.

iZdroj fotografie: Miloš Zeman – prezident České republiky / Facebook
Miloš Zeman

Vojtěch není prvním členem vlády, který dostal covid-19. Onemocnění mělo pět ministrů, včetně šéfa resortu vnitra Jana Hamáčka. V současné době je pozitivní i prezident Miloš Zeman, který ale nemá podle lékařů příznaky. Pandemie koronaviru  v posledních týdnech drtí Česko. V nemocnicích je přes 6000 lidí. V Liberci se objevil první případ nové extrémně nakažlivé varianty omikron.

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články