Vojtěch na povinném očkování trvá. Vyhláška, která by to umožnila, má vejít v platnost už brzy

Vláda chce, aby bylo co nejvíce lidé očkovaných, protože především neočkovaní pacienti s covid-19 zahlcují nemocnice. Mnoho lidí vakcínu stále odmítá.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Již tento týden by ve Sbírce zákonů měla vyjít vyhláška, která stanoví povinné očkování proti koronaviru pro osoby starší 60 let a některé vybrané profese. Týkala by se třeba zdravotníků, mediků, sociálních služeb, vojáků, policistů a dalších. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ji vydá, i když s ní nesouhlasí vláda, které se formuje po říjnových volbách. Vyhláška tak nemusí platit vůbec dlouho.

Pravidla nastavuje ministr zdravotnictví

„Vyhlášku vydám podle plánu. Je to správná cesta, jsem ministr zdravotnictví a nesu zodpovědnost. Až bude ministr někdo jiný, nastaví pravidla, jak uzná za vhodné. Když se podíváme do západních zemí od nás, kam bychom měli spadat, podpořili to v Německu, Rakousku nebo Itálii. Držíme s nimi kurz a nevidím důvodu ustupovat. Nový ministr ale bude moci vyhlášku upravit,“ řekl pro CNN Prima news. Vyhláška by měla platit od března příštího roku.

Pokud opravdu vyjde v avizovaném znění, nejspíše nebude mít dlouhého trvání. Záležet bude na rozhodnutí nového kabinetu pod vedením Petra Fialy. Paragraf o povinném očkování lidé nad 60 let nová vláda nejspíše zruší. Server iROZHLAS tak citoval kandidáta na ministra práce a sociálních věcí a předsedu lidovců Mariana Jurečku. Očkování profesních skupin by pak mělo záviset na profesních skupinách.

V Evropě znějí hlasy pro povinnou vakcinaci

Proti zavedení povinného očkování a údajné diskriminaci neočkovaných v Česku se opakovaně protestuje. Stejně jako v mnoha evropských zemích. Ty se také začínají ubírat cestou povinnosti si nechat aplikovat vakcínu proti koronaviru. Rozhodnuto je již v Rakousku. K povinnému očkování se kloní i většina politiků v Německu včetně nově nastupující vlády. V jiných zemích platí podobně jako v Česku pravidla, která neočkovaných zapovídají některé aktivity, například návštěvy restaurací.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žena na očkování

Podle odborníků je vysoká proočkovanost populace cesta, jak zabránit přehlcování nemocnic lidmi, kteří mají těžký průběh covid-19. Většinu lidí na jednotkách intenzivní péče již nyní tvoří neočkovaní, i když jsou v nejohroženějších věkových skupinách ve výrazné menšině. V České republice je nyní v nemocnicích 6 338 pacientů s covid-19 z toto 1 014 na JIP. Plně očkováno je přes 6,4 milion Čechů, z toho má posilující dávku více než 1,1 milionu lidí. V procentu proočkovaných patří Česko k těm horším v Evropě.

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články