Prymula se vyjádřil ke třetí dávce a křížení vakcín. Co přesně doporučuje?

První dvě dávky mRNA vakcín jsou vždy od stejného výrobce. Při aplikaci posilující dávky se ale nemusí pokračovat ve stejné vakcíně. Změna může být prospěšná.

i Zdroj fotografie: Nextfoto
                   

V Česku se aktuálně přeočkovává jen vakcínami mRNA od splečností Moderna a Pfizer. Podle epidemiologa Romana Prymuly zkřížení vakcín při třetí dávce může zlepšit její účinnost. „Ten rozdíl je však nepatrný a ne všechny studie to potvrzují, takže pro mne je to skutečně padesát na padesát,“ řekl v rozhovoru pro Blesk. Jak bývalý ministr zdravotnictví dodal vakcíny jsou různě silné.

Moderna se zdá být účinnější

Přestože Moderna s Pfizerem jsou si velmi podobné, u Moderny některé studie naznačují vyšší obranyschopnost organismu. „A to platí i pro mutace, které tady už jsou,“ upřesnil Prymula. Podle něj se nemusí očkování proti covidu-19 obávat ani těhotné ženy. Z celosvětového doporučení vyplývá, že ženy ve třetím trimestru může koronavirová nákaza ohrozit na životě.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcíny

„Hrozí tam celá řada komplikací,“ vysvětlil epidemiolog, proč má očkování smysl i u těhotných žen. Vakcínu doporučuje aplikovat hlavně ve druhém a třetím trimestru. V prvním by se podle epidemiologa očkovat nemělo. Neznamená to ale, že by to mělo způsobit nějaký problém. „Doporučuji i tu třetí dávku, protože my tady vidíme, že pokud je žena očkovaná ještě před těhotenstvím a je šest měsíců od té druhé dávky tak příliš chráněná už nebude,“ rozptyluje pochyby nad očkováním v těhotenství Prymula.

Těhotné nemají nad očkováním váhat

V nemocnicích je aktuálně velký počet těhotných žen, u kterých došlo k nákaza covidem-19. Jak informuje server SeznamZprávy těhotné ženy patří mezi nejméně proočkované skupiny obyvatel v zemi. Přitom Česká gynekologicko-porodnická společnost a Česká vakcinologická společnost už na začátku června doporučily očkovat se během těhotenství.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Těhotná žena

Některým ženám přesto vakcínu na covid-19 rozmluvil jejich lékař. To podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka může v některých případech způsobit tragédii. Myslí si, že by očkování těhotných mělo patřit mezi priority. Nákaza covidem-19 může podle odborníků u těhotných žen způsobit například zvýšenou krevní srážlivost, což může způsobit porušení placenty. Nejzranitelnější skupinou jsou těhotné ženy, které mají další závažná onemocnění, těhotenské komplikace nebo těžkou obezitu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články