Drsné výroky experta Univerzity Karlovy na adresu neočkovaných. „Kvůli nim se musíme omezovat a dívat na brutální kampaň,“ říká

Nedávno zveřejněná očkovací kampaň ministerstva zdravotnictví ukazuje snímky zdravotníků, pacientů s těžkým průběhem a zemřelých s covidem-19.

i Zdroj fotografie: Flickr
                   

Kampaň ministerstva zdravotnictví, která vyzývá k očkování proti covidu-19 pomocí reálných fotografií z nemocnic, budí rozruch. „Vláda a obzvláště ministerstvo zdravotnictví komunikační část kolem očkování naprosto strašlivým způsobem podcenily. Kampaň tady měla být už od začátku minulého roku a měla být všudypřítomná. To, co teď vidíme, vypadá velmi efektně, ale obávám se, že to efektivní nebude,“ cituje mediálního analytika z Univerzity Karlovy Josefa Šlerku iRozhlas.

Měl plno výmluv

Ministerská kampaň ukazuje velmi realisticky na snímcích z nemocnic zdravotníky a pacienty s covidem-19 ve vážném stavu. Na některých fotografiích jsou lidé, kteří zemřeli, což dokresluje modrý pytel a kovová rakev, jaké se v nemocnicích používají. Kampaň doprovázejí hesla jako například: „Měl plno výmluv“, „Myslela, že to nespěchá“ nebo „Neustále očkování odkládala“.  Vláda tak apeluje na vakcinaci. V Česku je očkováno přes 57 procent populace.

Podle experta na média Šlerky kampaň přichází pozdě. „Myslím, že to přichází v době, kdy je svým způsobem pozdě. Kdyby to bylo na mně, tak by bylo řešením zavedení povinného očkování, které by nám ještě i v tuto chvíli mohlo pomoct alespoň pro budoucí měsíce a roky,“ dodal. Kriticky se ke kampani vyjádřil rektor ČVUT Vojtěch Petráček. Podle něj je agresivní, nechutná a neetická. Žádá vládu o její zastavení. Ministerstvo mimo jiné argumentuje, že dosud málo ukazovalo, co covid-19 umí.

Následky nesou i očkovaní

Šlerka řekl, že z kampaně nadšený není. „Přiznám se, že v situaci, ve které se nacházíme, bych asi slovo agresivní a neetická nepoužil. Použil bych slova, že je pravděpodobně neefektivní za situace, ve které se nacházíme – kdy jsme kousíček od dalšího zpřísnění a před přetečením nemocnic,“ řekl iRozhlasu. „Za těchto okolností si umím představit, že se některé prvky, které se za ,mírových dob‘ nepoužívají, prostě použijí. Protože to, co potřebujeme, je zabránit kolapsu,“ vysvětlil rozhlasu.

iZdroj fotografie: Aktron / Creative Commons / CC BY-SA
Josef Šlerka

Na kampani Petráčkovi vadí, jak píší Novinky, že je jí vystaven každý a u spousty lidí může vyvolat posttraumatické stresové poruchy či depresi. „Tady se přesně trefujeme do místa, v čem je problém pandemie. My očkovaní lidé s protilátkami a podobně musíme dnes omezovat své chování kvůli části populace, která se nenechala očkovat. A zároveň se musíme koukat na tohle. Ale proč mám nést náklady někoho, kdo se rozhodl, že nebude očkován?“ prohlásil Šlerka.

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články