Intervaly mezi jednotlivými dávkami vakcín se ve světě stále zkracují. Jak často se budeme muset nechat očkovat?

Izrael přistoupil ke zkrácení doby mezi podáním druhé a třetí dávky vakcíny proti covidu-19. A to z pěti měsíců na tři.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Na začátku prosince rozhodlo o zkrácení intervalu na tři měsíce Řecko. V pondělí večer stejný postup oznámil i francouzský premiér Jean Castex. Francouzi si tak mohou nechat aplikovat třetí dávku po třech měsících už od úterý. A nově se rozhodl pro zkrácení doby mezi podáním druhé a třetí dávky vakcíny také Izrael. Nový interval tří měsíců se bude, podle izraelského ministerstva zdravotnictví, týkat vakcín od společností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Izrael má vysokou proočkovanost

V Izraeli bylo naočkováno druhou dávkou přes 5,8 milionu lidí a třetí dávku dostalo už 4,2 milionu osob, jak informuje server Echo24. Celkem země s devíti miliony obyvatel zaznamenala od počátku pandemie 1,3 milionu případů nákazy covidem-19 a přes 8 tisíc úmrtí v souvislosti s touto nemocí. Izrael také jako jedna z prvních zemí uvažuje o podání čtvrté dávky vakcíny.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Třetí dávka

Tamní odborný panel ministerstva zdravotnictví to minulý týden doporučil pro osoby starší 60 let, dále lidem s narušenou imunitou a zdravotníkům. S takovým postupem souhlasí i izraelská vláda, ale stále není známo konečné rozhodnutí koordinátora boje s koronavirem lékaře Nachmana Aše. Ten má podle úředníků o druhém boosteru rozhodnout nezávisle na vládě.

Čtvrtá dávka odložena

Původně mělo očkování čtvrtou dávku vakcíny proti covidu-19 začít v Izraeli v neděli, ale ministerstvo zdravotnictví vše odložilo. Důvodem mají být podle ČTK předběžná data naznačující, že při nákaze variantou omikron je pravděpodobnost hospitalizace o 50 až 70 procent nižší než při onemocnění variantou delta. Druhá posilující dávka už je ale podávána skupině zdravotníků, a to v rámci studie.

iZdroj fotografie: Michal Shamir / Creative Commons / CC BY-SA
Očkování v Izraeli

Čtvrtou dávku dostalo zatím 150 lidí z Nemocnice Šeba na předměstí Tel Avivu. Jde o zdravotníky, kteří dostali třetí dávku v srpnu a mají nízkou hladinu protilátek. Celkem má čtvrtou dávku v rámci zkoumání dostat 6 tisíc lidí. Studie má přinést rozhřešení, jestli je čtvrtá dávka nutná. Zaměřena je na účinnost vakcíny při produkci protilátek. Výsledky jsou očekávány za dva týdny.

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články