Prymula: Tlačit na vakcinaci v této situaci už nestačí. Návrh jeho řešení se většině lidem nebude zamlouvat

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula důrazně apeluje na omezení kontaktů. K přenosům totiž dochází mezi netestovanými očkovanými a neočkovanými.

i Zdroj fotografie: Nextfoto
                   

Hlavním důvodem špatné epidemiologické situace v Česku je podle Romana Prymuly stávající systém, který umožňuje bez eliminace přenos nákazy z očkovaného člověka na neočkovaného. „Bohužel dochází k tomu, že při kontaktu očkovaných, kteří nejsou testováni a nevědí, zda jsou pozitivní, nebo nikoliv, a skupiny neočkovaných, kteří jsou negativní, dochází k přenosům,“ řekl bývalý ministr zdravotnictví v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Izolace seniorů je nutná

Podle epidemiologa Prymuly už tak nestačí jen tlačit na zvyšování proočkovanosti, ale nutné je také omezit kontakty. Bývalý ministr zdravotnictví tím ale nemá na mysli lockdown. Naopak má za to, že k omezení kontaktů může dojít i bez uzávěry země, pokud se budou dodržovat určitá pravidla. Prymula především apeluje, aby se zamezilo přenosu koronaviru na seniory. „Tady je potřeba provést určitá izolační opatření,“ prohlásil.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pohled z okna

Personál by se měl podle něj testovat bez rozdílu, tedy ať je očkovaný nebo ne. I přesto Prymula připomněl, že očkování je jedinou cestou z pandemie. V aktuální situaci, kdy velmi rychle roste počet nakažených, je ale potřeba ještě další opatření. V opačném případě podle něj hrozí přeplnění nemocnic. Připomněl, že jednotky intenzivní péče jsou sice zhruba na třetině kapacit, zároveň je ale třeba myslet na časovou prodlevu mezi přírůstky pozitivně testovaných a hospitalizovaných.

Trend růstu je znepokojivý

Podle Prymuly i kdyby došlo ke změně trendu pandemie, tak to nepomůže. „I kdybychom šli nyní dolů, do nemocnic se stále budou dostávat jedinci, kteří budou reflektovat tato vysoká čísla,“ dodal. Navíc v Česku aktuálně čísla pozitivně testovaných stoupají, jak vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví. V úterý dokonce padl absolutní rekord za celou dobu pandemie.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nemocnice

Za jeden den přibylo 22 479 nově nakažených. Rekord v počtu nových případů koronaviru byl přitom dosud necelých 18 tisíc osob, a to letos 6. ledna. Ve středu už čísla pozitivně testovaných klesla na 14 tisíc. Jednalo se ale o státní svátek, kdy se méně testuje. V nemocnicích je aktuálně s covidem hospitalizováno 4440 pacientů, v těžkém stavu je 663 z nich.

Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články