Namísto chvály sklidil posměch. Pirát Hřib se pochlubil oceněním od pochybného webu

Pražský primátor Zdeněk Hřib se pochlubil, že byl vybrán mezi pět nejlepších starostů Evropské unie. Ocenil ho web, jehož provozovatel je v Záhřebu, a lidé z fotobanky.

i Zdroj fotografie: Vojtěch Havlík / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Pražský pirátský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se na sociálních sítích pochlubil oceněním v žebříčku nejlepších evropských primátorů. Cenu mu udělil web Mayors of Europe, tedy Starostové Evropy, který přinejmenším vzbuzuje pochybnosti. Není například zřejmé, kdo za stránkami stojí. Podle vyhledávacích databází by ji měl spravovat chorvatský neziskový think-tank, uvedla CNN Prima News. Na sociálních sítích se primátor zřejmě nedočkal ocenění, které si představoval.

Mezi pěti nejlepšími

„Byl jsem vybrán mezi TOP 5 primátorů EU. Za chytrá řešení pro město, rozvoj infrastruktury nebo boj proti klimatickým změnám. Takové ocenění člověka potěší, ne že ne. Vnímám to hlavně jako motivaci do další práce a potvrzení, že jdeme správnou cestou,“ napsal pražský primátor na sociálních sítích. Reakce jeho sledujících na sebe nedaly dlouho čekat. Ale asi ne takové, jaké by si Hřib přál. Followeři v narážkách na podivný web, který anketu vyhlásil, na jeho účet spíš vtipkovali. A také se začali pídit po tom, o jakou cenu ve skutečnosti jde.

„V první řadě gratulace, ve druhé bych se rád zeptal, proč je Praha na tom webu z českých měst uvedena jako jediná, kdo za tím webem stojí a jakou formu partnerství Praha s webem má, případně kolik to partnerství stojí, reagoval jeden ze sledujících. Odpovědi primátora se nedočkal, jen odkazu na webové stránky Mayors of Europe, kde v analytické rubrice je informace o pěti nejlepších primátorech Evropy. „Praha ani Piráti nikdy této platformě nic neplatili,“ uvedl poradce primátora Martin Štěrba.

O jiných městech nikde nic

Na stránkách je připojený u Hřiba i PDF soubor s prezentací. Zvláštní je, že nese název Biramo najlepši advent u Hrvatskoj!, což je chorvatská fotografická soutěž o nejkrásnější adventní snímky. Podezřelí jsou i konkrétní lidé na fotografiích chválící na webu svá města, ale ve skutečnosti jde o snímky, které se za několik euro dají koupit ve fotobankách, třeba z iStocku. Konkrétní kontakt na projekt na webu také nenajdete, jen kontaktní formulář. O jiných českých městech web vůbec neinformuje.

Na stránkách jsou i informace o jiných primátorech, ale není zřejmé, jakou metodikou se ti nejlepší vybírají. Za projektem evropských starostů zřejmě stojí chorvatské Centrum pro politickou analýzu. „Mayors of Europe je chorvatská informační a analytická platforma, kterou provozuje Centrum pro politické analýzy v Záhřebu. Primárně sleduje uplatňované postupy a pozitivní příklady práce starostů a primátorů v EU od Paříže po Ostravu. Kontakty mají zveřejněné na svém webu, nebo na síti Linkedin,“ cituje Štěrbu televize.

Diskuze Vstoupit do diskuze
72 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články