Antivaxeři vyhrožují zdravotníkům i politikům. „Napíchej si tím svinstvem svoje děti, ať zhebnou,“ napsali Rakušanovi

Petici proti budoucím ministrům ve vládě Petra Fialy podepsalo 1500 lidí. Nechtějí, aby se Vít Rakušan stal ministrem vnitra a Martin Kupka šéfem resortu dopravy.

i Zdroj fotografie: S vědomím Starostů a nezávislých - STAN / Facebook
                   

Agresivním útokům odpůrců očkování proti koronaviru čelí stále častěji zdravotníci a hygienici, ale také politici. „Napíchej si svoje děti tím svinstvem, ať zhebnou stejně jako ty a takový zrůdy, ať se přestanou množit,“ napsali kandidátovi na ministra vnitra v nové vládě Vítu Rakušanovi na sociálních sítích. Ten je terčem nenávistných výhružek zřejmě kvůli svému nedávnému výroku o tom, že by chtěl postihovat porušování protivládních opatření pokutami. Domluva prý nestačí.

Dopustili se vlastizrady

Odpůrci vakcinace sepsali petici proti jmenování Rakušana šéfem resortu vnitra a podali na něho trestní oznámení. Petici zveřejnil ve spolupráci se spolkem Otevřeme Česko – Chcípl PES Jiří Janeček. Petice požaduje také nejmenování Martina Kupky ministrem dopravy kvůli jeho nedávnému výroku, že se „lidé se musí chtít podvolit“, píše iDnes. „Tímto výrokem se budoucí ministři dopustili vlastizrady. Tak jako diktátoři v minulosti, ale i v současnosti chtějí pokořit lid. Chtějí zaujmout místo v nové éře totality, chtějí nás ovládat,“ uvádí se v petici.

„Nikdy, nikdy nepřipustíme, aby naše děti žily v diktatuře. Neohneme hřbet, nepodvolíme se,“ píše se také v petici. Tu podepsalo přes 1500 lidí a na její podporu se konala na Václavském náměstí 12. prosince demonstrace. Hnutí trestním oznámení, které podalo na Rakušana, uvádí, že podle nich zřejmě „nespravoval svěřený majetek města Kolín péčí řádného hospodáře“. Problémem prý mají být předražené právní služby, které byly v době jeho starostování poskytovány městu Kolínu, napsal server.

Smrtka s injekční stříkačkou

Za stupňující se agresí proti jeho osobě Rakušan vidí právě to, že má být členem nového kabinetu. „Zaprvé se mám stát ministrem vnitra. Šéfem resortu, který je vnímán jako silový. Ale především – budu jednoduše ministrem. A to samo o sobě vyvolává emoci. Odosobňuje vás to. Stáváte se identickým s tou funkcí jako takovou. Ti, kdo píší, už vás přestanou vnímat jako tátu, syna, manžela, kluka z Kolína se spoustou kamarádu. Nejste sami sebou. Jste úřadem, institucí. A tam se předpokládá, že nemáte emoce,“ napsal na twitterovém účtu.

S agresivitou se setkala i místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová, šéfka dolní parlamentní komory Markéta Pekarová Adamová nebo také premiér Andrej Babiš. Útoky antivaxerů míří zejména na zdravotníky. Prezidenta lékařské komory Milana Kubka dokonce pronásledují. Před týdnem internet obletělo video, na kterém odmítači vakcíny vyhledali Kubka před poliklinikou, uvedla CNN Prima News. Zdravotníkům v kladenské nemocnici propíchali pneumatiky u automobilů, sídlo libereckých hygieniků někdo posprejoval smrtkou s injekční stříkačkou.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články