Nebyl to dobrý rok, prohlásil prezident Zeman v poselství. Vyjádřil se i k povinnému očkování

Hrozbu podle Miloše Zemana představuje evropská dohoda o Green Dealu, která může za růst cen energií. Ze seriózní ekologie se podle prezidenta stalo náboženství.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Prezident Miloš Zeman ze zámku v Lánech přednesl své tradiční vánoční poselství. „Nebyl to dobrý rok,“ prohlásil v úvodu. V projevu kritizoval stažení vojsk NATO z Afghánistánu nebo klimatickou dohodu Green Deal. Vyslovil se i pro povinné očkování proti covidu-19, které je údajně jedinou cestou z pandemie. „Ti, kdo vyjadřují názor, že svoboda je očkováním ohrožena, by zřejmě v případě, kdyby se sebevrah chystal vyskočit z okna, tohoto sebevraha nezadrželi, protože by respektovali jeho svobodu volby, a tím i jeho smrt,“ řekl.

Vyvázání z Green Dealu

V právě končícím roce podle prezidenta došlo ke zhoršení bezpečnostní situace po stažení vojsk Severoatlantické aliance z Afghánistánu, po kterém se k moci opět dostal Tálibán. Prezident ochod vojáků ze země označil jako „kapitulaci“ a „afghánský Mnichov“. Hrozbu podle Zemana představuje Zelený úděl, tedy dohoda o Green Dealu, kterou odsouhlasili lídři 26 zemí Evropské unie v prosinci 2019. Ze seriózní ekologie se podle prezidenta stalo náboženství. Dodal, že podporuje jadernou energii.

„Musíme se vyvázat ze Zeleného údělu pro Evropu, který je hlavním důvodem růstu cen energií,“ řekl Zeman. Cena elektřiny podle odhadů vzroste o 30 procent a plynu o 50 procent. Podle Zemana Green Deal přikazuje přestat v roce 2030 topit zemním plynem a v roce 2035 nejezdit v automobilech se spalovacími motory. „Toto vše by podlomilo naši energetiku tím, že by vedlo k energetické chudobě,“ řekl prezident. „Nic takového není pravda,“ reagoval exministr financí Miroslav Kalousek pro iDnes.

Výzva k odvaze

Ve vánočním poselství se prezident věnoval i domácí politické scéně. Před novou vládou Petra Fialy (ODS), podle hlavy státu, stojí tři zásadní úkoly – potlačit pandemii, vyrovnat se s energetickou krizí a stabilizovat státní rozpočet. Prezident uvedl, že sám zastáncem zavedení očkovací povinnosti nebyl, změnil ale názor. Inspiroval ho přístup Rakouska. „Než procházet fázemi očekávání a následující fází zklamání, že epidemie koronaviru trvale neklesá, tak je lepší radikální zásah, který tuto situaci vyřeší jednou provždy,“ řekl Zeman.

„Návrh státního rozpočtu tak, jak byl předložen, považuji za nedostatečně proinvestiční a nedostatečně úsporný,“ uvedl prezident. Úsporou by bylo zrušení daňových výjimek. „Chtěl bych vás tedy vyzvat k souhlasu s povinným očkováním. Chtěl bych vás vyzvat k vyvázání se ze Zeleného údělu pro Evropu. A konečně bych vás chtěl vyzvat k racionálním, a nikoli fiktivním a kosmetickým úpravám státního rozpočtu cestou zrušení daňových výjimek,“ uzavřel prezident.

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články