Tvůrce vakcíny AstraZeneca: Když přečkáme zimu, máme to nejhorší za sebou. Podle něj je nemožné očkovat lidi každého půl roku

Očkovat čtvrtými dávkami vakcíny proti koronaviru začali v Izraeli. Týden po vakcinaci měli očkovaní lidé podle prvních závěrů studie pětinásobně vyšší hladinu protilátek.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Když pandemií ochromený svět přečká zimu, bude mít, podle jednoho z předních britských vědců zabývajících se očkovacími látkami a spolutvůrce oxfordské vakcíny AstraZeneca Andrewa Pollarda, to nejhorší za sebou. I když varianta omikron se rychle šíří v Evropě i Spojených státech, vidí profesor Oxfordské univerzity budoucnost optimisticky. „Nejhorší je absolutně za námi. Musíme jen přečkat zimu,“ řekl britskému deníku The Telegraph.

Očkování je důležité

Podle Pollarda není udržitelné podávání posilujících dávek vakcíny dvakrát ročně. „Očkování proti infekci je velmi důležité. Nemůžeme očkovat planetu každých šest měsíců,“ cituje vědce server CNN. Současně řekl, že v budoucnu je třeba se zaměřit na zranitelné skupiny a nepodávat dávky všem osobám starším 12 let. „Je třeba získat více údajů, aby bylo možné zjistit, zda, kdy a jak často budou zranitelné osoby potřebovat další dávky,“ dodal.

Vědec, který je také předsedou britského Společného výboru pro očkování a imunizaci, zpochybnil nutnost čtvrté dávky vakcíny proti covidu-19. Před zahájením očkovací série bude podle něho zapotřebí mít další údaje o účinnosti preparátů. Čtvrtými posilujícími dávkami koronavirové vakcíny se už začalo před týdnem očkovat například v Izraeli. V zemi aplikují vakcíny všem pracovníkům ve zdravotnictví a lidem starším 60 let.

Protilátky se zvýšily pětkrát

Izraelský premiér Naftali Bennett s odvoláním na první zjištění studie řekl, že týden po podání vakcíny došlo u očkovaných k pětinásobnému navýšení hladiny protilátek. O nutnosti čtvrté dávky se hovoří i v sousedním Německu. Tamní ministr zdravotnictví Karl Lauterbach řekl veřejnoprávní televizi ZDF, že Němci budou potřebovat čtvrtou vakcínu proti covid-19. Tamní vláda kvůli nové vlně koronavirových nákaz omikronem zpřísňuje opatření a apeluje na očkování.

Podle Pollarda cesta nevede přes neustále lockdowny. „V určitém okamžiku se společnost musí otevřít,“ řekl. „Až se otevřeme, nastane období s nárazovým výskytem infekcí, a proto zima asi není nejvhodnější dobou,“ dodal vědec. Zároveň varoval nebezpečnými důsledky dezinformací o vakcínách a zdůraznil, že i neúmyslné výroky politiků mohou způsobit spoušť. „Řekněme, že komentáře pronesené v kontinentální Evropě ovlivnily lidi v Africe,“ poznamenal.

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články