„Až budete předsedové, budete za vodou,“ řekl Zeman stávajícím soudcům

V rámci úsporných opatření sněmovna schválila návrh vlády na roční zmrazení platů politiků a v justici. Vláda tím chce ušetřit za rok zhruba 600 milionů korun.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Při jmenování sedmi nových soudců prezident Miloš Zeman zkritizoval neochotu stávajících soudců nechat si zmrazit platy. Zmínil, že nepoužije výraz nenažranost. Platy politiků, soudců a státních zástupců podle vládního návrhu, který prošel sněmovnou a putuje do senátu, mají od února zůstat stejně vysoké jako loni. Vláda tak chce ušetřit zhruba 600 milionů korun. V případě soudců by platová základna klesla ze 106 986 korun na 100 872 korun.

Argumentují nezávislostí

Při jmenování nových soudců prezident reagoval na protesty v justici proti ročnímu zmrazení platů soudců, státních zástupců i poslanců a senátorů: „Protože vynikám až extrémní zdvořilostí, nebudu používat výrazu nenažranost a pouze se zamyslím nad tím, proč řadoví soudci, jejichž platy se pohybují ve výši sta tisíc korun, protestují proti pouhému zmrazení svých platů a argumentují svou nezávislostí,“ řekl Zeman s tím, že nezávislí mají být také politici a proti zmrazení svých platů neprotestují.

Zmrazení platů politiků i soudů a státních zástupců je jedním ze solidárních kroků s úspornými opatřeními státu v době, kdy je v ekonomické a inflační krizi. „Chtěl bych vám proto popřát, aby, poněkud pateticky řečeno, jste dýchali ne-li se svým národem, tedy alespoň se státním rozpočtem, a abyste platy, které vám byly v minulosti přisouzeny, akceptovali, “ uvedl Zeman. Citoval také prvorepublikového ministra financí Aloise Rašína, který kdysi prohlásil, že „za službu vlasti se neplatí“.

Ostuda české justice

Soudcovským nováčkům prezident nastínil, že v případě zlepšení ekonomiky jim platy budou navýšeny. „Bude-li situace v budoucnosti lepší, jistě vaše platy vzrostou, a budete-li dobře pracovat a nebudete opakovat chyby v kauze Vlasty Parkanové, možná, že se stanete i předsedy soudů a v tomto případě budete úplně za vodou,“ poznamenal s tím, že předsedové soudů mají platy „dokonce 200 tisíc měsíčně, nikoliv ročně“. Novým soudcům popřál hodně úspěchů a málo ostudy, která by dopadla na celý soudcovský stav.

Exministryně obrany Parkanová a její podřízený Jiří Staněk byli stíháni v případu nákupu armádních letounů CASA. Kauza po deseti letech skončila, když nejvyšší státní zástupce Igor Stříž rozhodl, že nebude podávat dovolání. Dvojici loni soudy osvobodily a pražské státní zastupitelství navrhlo podat dovolání. Průtahy v případu prezident označil za ostudu české justice. „Nikoliv pouze soudců, ale také státních zástupců,“ dodal. Parkanová se bude kvůli kauze domáhat odškodnění a omluvy, píše iDnes.

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články