Docent z VFN: Pacienti se v souvislosti s covidem radí s doktorem internetem. Jaké jsou podle něj důsledky?

Docent Lukáš Zlatohlávek z Všeobecné fakultní nemocnice popsal, jak to nyní vypadá v nemocnici. Na několika případech odmítačů ukázal, jak je očkování důležité.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pomalu se opět v Česku dostáváme do stavu, kdy bude nutné odkládat plánované výkony a měnit oddělení na covidová. Docent Lukáš Zlatohlávek z Všeobecné fakultní nemocnice uvedl, že podle jeho názoru je aktuální delta varianta agresivnější než loni. V rozhovoru pro server Blesk popsal, jak dopadají někteří odmítači a jaké jsou rozdíly oproti loňsku. Uvedl také, že lidé litují svého hloupého rozhodnutí se neočkovat a bohužel skončí na podpoře dýchání.

Očkovaní jsou na tom lépe

Podle Zlatohlávka se ve VFN loni na podzim starali nejprve o starší pacienty, především o osmdesátníky s dalšími nemocemi. Na jaře přišly na řadu mladší ročníky kolem čtyřiceti a padesáti let. „Teď mám pocit, že průběh nemoci je rychlejší než loni. Zhoršuje se zápal plic a pacienti jsou rychle závislí na kyslíku,“ řekl docent.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína Pfizer

V tuto chvíli mají na oddělení deset pozitivních pacientů, z toho dva očkovaní, kteří mají mírný průběh. Oba očkovaní ve VFN jsou starší než neočkovaní, a přitom jsou na tom lépe. Neočkovaní prý často litují své chyby. Jako příklad uvedl maminku, které nenechala očkovat ani svého mentálně postiženého syna. Ten je nyní na ventilátoru a nevypadá to s ním dobře.

Lítost přichází pozdě

Dalším příkladem je pán ve věku 54 let, který si myslel, že vakcínu nepotřebuje, že to bude dobrý. Nyní je napojen na mimotělní oběh jeho stav se extrémně zhoršuje. Další pacient se na internetu dozvěděl, že vakcína je nevyzkoušená a nebezpečná. Odmítl se tedy očkovat a minulý víkend zemřel. Sám docent Zlatohlávek je očkovaný již i třetí dávkou.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Má tři děti, z toho dvě jsou již očkované. Třetímu dítěti je pod dvanáct let a Zlatohlávek uvedl, že jakmile bude hotové schválení od EMA, ihned ho nechá naočkovat. Jako samozřejmost bere očkování svých rodičů a prarodičů. Varuje před sháněním léků přes internet a samoléčbou. „Často to končí vážným poškozením zdraví i smrtí.“ Nemocní v nemocnici dostávají schválené léky a jsou pod trvalým dohledem lékaře.

Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články