Šéf motolské nemocnice: Nenaočkovaní senioři jsou časovanou bombou

Zájem o vakcinaci se zvýšil poté, co zdravotní pojišťovny přestaly hradit antigenní testování. Motivací jsou podle Miloslava Ludvíka i rychle rostoucí počty nakažených.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Epidemie covidu-19 v Česku výrazně zrychlila. Ministerstvo zdravotnictví plánuje zpřísnění protiepidemických opatření. Jedinou cestou z epidemie je vyšší proočkovanost populace, podle zdravotnických statistiků ideálně přes 80 procent. V současnosti je v ČR očkováno necelých 60 procent populace. Koronavirus zavírá školy i domovy pro seniory. Podle exministra zdravotnictví a ředitele Fakultní nemocnice v Motole Miloslava Ludvíka jsou neočkovaní senioři časovanou bombou. S covidem-19 podle ČTK v Česku zemřelo již přes 31 tisíc lidí.

Očkujte se, apeluje Ludvík

Průběh koronavirového onemocnění totiž u seniorů bývá častěji těžký. Proto se zdravotníci obávají, že by to mohla být časovaná bomba a znovu by se tak mohly zahltit nemocnice. „Tou „bombou“ je skutečně skupina neočkovaných seniorů. Pořád se totiž ukazuje, že největší podíl pacientů hospitalizovaných s covidem tvoří lidé nad 65 let,“ řekl Ludvík v rozhovoru pro Forum24. „Platí, že ti, kteří mají těžký průběh této nemoci, jsou lidé ze starší populace a zároveň trpí nějakým přidruženým onemocněním,“ dodal.

iZdroj fotografie: Fakultní nemocnice Motol
Miloslav Ludvík

Navázal tak na své nedávné tvrzení, že každému nad 65 let by doporučil, aby si „sbalil kartáček a pyžamo a byl připraven na to, že dost možná bude trávit Vánoce pod kyslíkem.“  Ludvík uvedl, že osobně stále apeluje, aby se lidé nechali očkovat.  V posledních dnech se zájem o vakcinaci zvýšil poté, co od 1. listopadu zdravotní pojišťovny neproplácejí antigenní testování. „Velmi důležitou motivací je i to, že opět velmi rychle rostou počty nakažených. A že se tedy velmi pravděpodobně covid dotkne každého,“ řekl exministr.

Vyhodnotit protilátky může jen odborník

Podle Ludvíka zájem o očkování s rostoucí vlnou nákazy bude sílit. Podotkl, že by vláda měla pokračovat v epidemických opatřeních a dál apelovat na vakcinaci. Nově i u dětí. Motolská nemocnice už totiž připravuje očkovací centrum pro děti ve věku 5 až 11 let.Otázka očkování dětí tohoto věku je opravdu vážná. Na jednu stranu by proočkování této části populace velmi pomohlo školství, protože mezi dětmi se covid neskutečně rychle šíří, ale na druhou stranu ze zkušeností naší dětské nemocnice také víme, že děti covid ohrožuje minimálně,“ řekl Ludvík.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Testy na protilátky, který zjistí, jestli člověk koronavirus prodělal nebo jak silnou imunitu má, jsou stále populární. Podle Ludvíka je ale důležité správné vyhodnocení testu. „Protektivita se liší u jednotlivých pacientů, protože každý máme jinou imunitu, která je ovlivněná věkem, prodělanými onemocněními a podobně. To znamená, že správně vyhodnotit protilátky u konkrétního jedince může opravdu jenom specializovaný lékař,“ řekl s tím, že ze všech světových studií vyplývá, že nejideálnější kombinací je očkování a protilátky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články