Nepleťte si covid a chřipku. Zásadní jsou příznaky

Koronavirus se rychle rozšířil po světě. Lidem, kterým je nevolno, často na mysli přistane myšlenka, že mají právě covid-19. Jak ho tedy odlišit od chřipky či nachlazení?

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Každý jistě ví, že k potvrzení covidu-19 si stačí zajít na test. Je to ale opravdu vždy potřeba? Vyznat se v příznacích je také důležité, zaleží jak na nich tak i například na ročním období. Zima doprovází spoustu nešvarů, například v podobě nachlazení či chřipky. Necelé dva roky však lidstvo trápí záludnější pandemie nemoci covid-19, která navíc rychle mutuje. Tyto varianty mají s běžnými zaběhlými nemocemi spoustu společného.

Světová pandemie

Osobní hygiena je na prvním místě, obzvláště v době, kdy se kolem nás pohybují nejrůznější viry. K známým zimním nemocem, jako je nachlazení či chřipka, se přidal před necelými dvěma lety koronavirus. Ačkoliv je řada lidí očkovaná, můžou se i tak touto zrádnou nemocí nakazit. Rozlišit příznaky je někdy skoro nemožné.

iZdroj fotografie: Flickr
Pandemie covidu-19

„Pokud pacient ztratí chuť a čich, jde pravděpodobněji o covid. Pokud dostane chřipkové příznaky v květnu, je také pravděpodobnější, že to bude koronavirus. Chřipka už se v tomto období běžně nevyskytuje,“ citoval portál iDNES lékaře Michala Holáska. Koronavirové příznaky jsou nejčastěji horečka, únava, kašel, dušnost, bolest hlavy. Výjimečně se objevuje kýchání, které například chřipku nedoprovází. Charakteristickým příznakem je ztráta čichu a chuti. Vzácně se objevuje i průjem, vyrážka na kůži nebo změny barvy prstů na rukou či nohou.

U varianty delta, která většinu tohoto roku převládala, se na rozdíl od původního viru nakažení nepotýkali s kašlem ani ztrátou chuti a čichu. U mutace omikron, která je momentálně ve světě na vzestupu, převažuje naopak kýchání, noční pocení, únava, bolest svalů, bolest hlavy a dolní části zad. Občas se objevuje i škrábání v krku a rýma. U omikronu se neobjevuje ztráta čichu ani chuti.

Nachlazení a chřipka

U nachlazení na rozdíl od covidu převažuje lehký kašel, kýchání, bolest svalů či kloubů, rýma, bolest v krku a ucpaní dutin. Někdy i únava. Ojediněle bolest hlavy, horečka, ztráta čichu a chuti či slzení očí. Od chřipky se nachlazení liší hlavně tím, že chřipka s sebou přináší i zvýšenou teplotu a celkově unavuje organismus, jak uvádí CNN Prima NEWS.

iZdroj fotografie: Pixabay
Chřipka

U chřipky se nejčastěji setkáme s horečkou, suchým kašlem, bolestí svalů a kloubů a bolestí hlavy. Trání nás únava, rýma, bolest v krku i průjem. Ve výjimečných případech se potýkáme i se ztrátou chuti a čichu. Nejlepším způsobem zjištění, zda se jedná o covid či něco jiného však zůstává PCR test.

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články