Nová opatření s nouzovým stavem. Kam všude se během svátků nepodíváme? Policie bude provádět namátkové kontroly dodržování opatření

Česko bude mít advent bez vánočních trhů a ve znamení restrikcí. Od půlnoci ze čtvrtka na pátek platí nouzový stav, od 18 hodin pak vchází v platnost nová protiepidemická opatření.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Epidemická situace se rapidně zhoršuje a začínají se naplňovat černé scénáře. Ve čtvrtek padl dosavadní rekord v počtu nakažených covidem, přibylo 27 717 nakažených. Zvyšuje se i počet hospitalizovaných pacientů, kteří jsou ve vážném stavu. Nemocnice velký nápor přestávají zvládat a vláda proto vyhlásila nouzový stav a nové restrikce. Informoval o tom web Echo24.

Na kázeň budou dohlížet policejní hlídky

V praxi to znamená, že restaurace, bary a kluby musí být mezi 22 a pátou hodinou ranní uzavřené. Na kulturní, sportovní nebo vzdělávací akce bude moci maximálně 1000 sedících lidí. Jsou také zakázány vánoční trhy. Opatření začnou platit od pátečních 18 hodin, vánoční trhy, které se někde otevřely už v pátek, tak mohou mít stánky až do této doby v provozu. Poté je musí zavřít a příště už neotevřou.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Policie ČR

Policisté jsou připraveni na kontroly nových protiepidemických opatření, zaměří se například na dodržování otevírací doby restaurací a zákaz konzumace alkoholu na veřejných místech. Kontroly budou namátkové a policisté budou také reagovat na podněty občanů. Policie už také oznámila, že plánuje posílit počty policistů hlídkujících v ulicích, celostátní kontrolní akci prý nechystá.

Stánkařům na vánočních trzích vzniknou milionové ztráty

Mezi další restrikce patří i to, že v obchodních centrech bude nově možné pouze koupit si jídlo s sebou, konzumace v jídelních zónách bude zakázána. Bude také platit zákaz pití alkoholu na veřejnosti, možné to bude pouze v provozovnách stravovacích služeb. Konzumace v jídelních vozech bude zakázána. Restauratéři podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků kabinet žádali, aby do 22 hodin povolil provedení posledních objednávek a opuštění podniků do 23 hodin.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Uzavřené trhy

Kromě zákazu vánočních trhů se mohou pouze prodávat kapři a vánoční stromky. Celoroční tržiště budou moci zůstat otevřená, ale nesmí se tam jíst ani pít. Zákaz pořádání vánočních a adventních trhů zaskočil stánkaře uprostřed příprav na první adventní neděli a už teď vědí, že jen na zboží budou mít škody ve statisících. Například pořadatel trhů na pražském Staroměstském náměstí chce žádat kompenzace od státu a určitě nebude jediný.

Diskuze Vstoupit do diskuze
77 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články