Nová varianta, nové příznaky. Experti řekli, čím se varianta koronaviru omikron liší od delty a obyčejné chřipky

Koronaviru se zřejmě jen tak nezbavíme. Vznikají ale nové mutace, u kterých se také liší příznaky nákazy. Například omikron se projevuje jinak, než předchozí mutace.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zatímco mezi první příznaky covidu-19 patřily horečka, bolest hlavy a úporný kašel, nová varianta omikron se v některých odlišuje. Jedny z hlavních symptomů jsou při ní škrábání v krku, extrémní únava nebo bolesti svalů. I když je nákaza mnohem nakažlivější, průběh nemoci je ve většině případů mírnější než už předešlých variant. Informaci přinesl server TN.

U nové varianty převládá bolest svalů a krku

Sezóna respiračních onemocnění vypukla naplno a zatím co dříve byla teplota a kašel příznakem chřipky, teď je ve hře také covid. Mezi tři nejčastější symptomy, které Státní zdravotní ústav uvádí u covidu, patří horečka, kašel, bolest hlavy a ztížené dýchání. Velmi často také pacienti ztratí chuť nebo čich. U omikronu vědci pozorují pět hlavních příznaků. Jsou to škrábání v krku, suchý kašel, extrémní únava, bolesti svalů a noční pocení.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nemocný muž

Rozdíl oproti předchozím variantám je v tom, že u omikronu se neobjevuje ztráta chuti a čichu. Většinu symptomů však mají chřipka a covid společnou, i když četnost jejich výskytu se liší. Například únava může provázet jak pacienty s deltou, tak i s chřipkou nebo nachlazením. U omikronu by ale měla být jedním z hlavních příznaků. Ve srovnání s deltou bývá u omikronu také častější bolest hlavy, svalů a škrábání v krku.

Omikron se nejvíc šíří na jihu Moravy

Nová varianta omikron už se potvrdila v 77 zemích světa. Ty reagují tím, že zpřísňují protiepidemická opatření. Podle některých expertů to však průniku nové varianty koronaviru do Česka zřejmě stejně efektivně nezabrání. V České republice se nákaza novou mutací nejvíc šíří na jižní Moravě. Fakultní nemocnice Brno odhalila PCR testem další případ nákazy omikronem u muže z Brna. Je to osmý případ v kraji.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mutace omikron

Neměl by však mít spojitost se dříve nakaženými omikronem na jižní Moravě. Nová varianta se nejprve potvrdila u dvou zdravotnic FN Brno a poté u dvou dětí jedné ze zdravotnic. Dále se objevila u dvou žáků školy v Adamově na Blanensku, kde se později potvrdil i sedmý případ. První oficiálně potvrzený případ omikronu v Česku však byl u ženy z Liberce a druhý pak u člověka s úzkým kontaktem na tuto ženu. Variantu omikron poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články