Nová vláda Petra Fialy toho hodně naslibovala. Teď to ale vypadá, že vítězové voleb pomalu berou zpátečku

Vláda Petra Fialy před volbami sliby rozhodně nešetřila. Vše je ale nakonec jinak.

i Zdroj fotografie: S vědomím Petra Fialy / Facebook
                   

Nová vláda SPOLU, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09 a Pirátů se STAN se krátce po svém jmenování začala poněkud odchylovat od některých svých předvolebních slibů. Oproti očekávání učitelům moc peněz nepřidala, neodvolala nejvyššího státního zástupce a ani nezastropovala zemědělské dotace. Nabízí se tedy otázka, co vlastně nová vládní koalice slíbila, a co splní.

Učitelé se slibované garance platů nedočkali

Éra kabinetu Petra Fialy nezačala zrovna nejšťastnějším způsobem. Jak píší Hospodářské noviny, podle prvních vládních úkonů to zatím vypadá, že vítězové voleb své sliby nemysleli tak úplně vážně. K plnění toho co slíbili i co bylo v koaliční smlouvě Spolu a PirSTAN, dochází zatím jen minimálně ve dvou oblastech. Je to ve školství a v zemědělských dotacích.

iZdroj fotografie: S vědomím Petra Fialy / Facebook
Petr Fiala

Vláda učitelům slibovala, že se nemusí bát o peníze. „Garantujeme kvalitní platové ohodnocení pedagogických pracovníků a udržíme jejich platy na úrovni 130 procent průměrné hrubé měsíční mzdy,“ uvádí ve svém programovém prohlášení. I když ministr školství Petr Gazdík (STAN) řekl, že jeho ministerstvo vypočítalo, že jsou platy učitelů na 132 procentech průměrné mzdy, Novinky zjistily, že tento údaj není úplně přesný. Úředníci totiž do kalkulace nezahrnuli asistenty pedagogů.

Nic se zatím nemění

Sliby zazněly i z ministerstva zdrvotnictví. Nový šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) před svým nástupem v listopadu prohlásil, že chce jako covidové certifikáty znovu uznávat PCR testy. Zatím ale pořád neslouží jako vstupenka ani na kulturní představení, natož do barů a restaurací. Stejné je to i s protilátkami. „Kdyby byla delta, už máme protilátky v systému. Delta není, máme omikron. U omikronu jsou jiné protilátky než u delty,“ snažil se Válek vysvětlit změnu svého postoje.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Noví ministři

Podobné je to i na ministerstvu zahraničí. Jan Lipavský sliboval, že po svém jmenování zruší také vyslání bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha do čela českého velvyslanectví ve Finsku. V koalicích se totiž shodli na tom, že jde o „trafiku. Teď je ale všechno jinak. „Pracuji v nějakém prostředí a nastupující vláda vyslala poměrně jasný signál, že na ty minulé nominace se sahat nebude,“ vysvětlil Lipavský v televizním rozhovoru.

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články