Nový kabinet Petra Fialy se snaží nebýt jako stará vláda. Poslanec za ANO ale varuje, že brzy vystřízliví. Vyjádřil se i Arenberger

Vláda zanedlouho nejspíše zpřísní. „Cítí euforii z volebního vítězství, brzy však dojde k vystřízlivění,“ předpověděl Špičák. Nový kabinet se chce vymezit vůči tomu předchozímu.

i Zdroj Fotografie: s vědomím Juliuse Špičáka / Facebook
                   

Přístup nové vlády v boji s covidovou epidemií zhodnotil poslanec a lékař Julius Špičák (ANO). Podle něj zavede kabinet premiéra Fialy již brzy razantní opatření. To jen teď cítí, že se potřebují vymezit vůči předešlé vládě. „Cítí euforii z volebního vítězství, brzy však dojde k vystřízlivění,“ myslí si Špičák.

Euforie z vítězství

Každou chvílí by měl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek představit vládní plán proticovidových opatření na vánoční svátky. Vše zatím nasvědčuje tomu, že vláda nepožádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Což kritizuje velká část českých expertů i politiků včetně Špičáka. Poslanec by se pravděpodobně stal novým ministrem zdravotnictví, pokud by čerstvý kabinet sestavoval Andrej Babiš (ANO).

iZdroj fotografie: S vědomím TOP 09 / Facebook
Vlastimil Válek

„Vidím v tom to, že nová vládní garnitura se chce za každou cenu vymezit proti té staré. Říká: ‚Vy jste byli ti zlí, dělali jste to špatně, vy jste byli to ÚV KSČ a my budeme ti hodní. Je v tom určitá symbolika a euforie z volebního vítězství, která je lidsky pochopitelná, ale nevyhnutelně dojde k vystřízlivění. Vláda by měla v nouzovém stavu pokračovat,“ citovala CNN Prima NEWS Špičáka.

„Hrozí zde nebezpečí nové akcelerace epidemie i zaplnění nemocnic. Řada vyjádření vlády byla nešťastná a zpochybňovala situaci, která nám hrozí. Nevymýšlejme vlastní cestu,“ dodal Špičák. Sám lékař podporuje povinné očkování pro lidi starší 18 let.

Společenská odpovědnost

„Žijeme v demokracii, každý by měl být zodpovědný,“ citovala Česká televize Válka. Nový ministr zdravotnictví nechápe, že lidé potřebují neustále něco zakazovat. Apeloval na společenskou odpovědnost. Vláda stále čeká na data k variante nemoci covid-19 omikron z Anglie. Měla by je získat 27.-28. prosince. Nové kroky ke zvládání pandemie budou záviset na šíření této varianty avizoval Válek.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Petr Arenberger

Petr Arenberger, bývalý ministr zdravotnictví, dodal, že virus si s námi pořád hraje, a nemůžeme tak s jistotou říct, že se zachová podle zavedeného režimu. I v zemích s velkou proočkovaností typu Portugalska se virus vrací, protože se přízpůsobil situaci. „Virus tu s námi bude a musíme se s ním naučit bojovat,“ řekl Arenberger.

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články