O očkování dětí proti covidu je obrovský zájem. Rodiče vzali registrace útokem

Tento týden v Česku začalo očkování proti koronaviru pro děti od 5 do 11 let a velký zájem experty překvapil. Jen za první den rodiče registrovali tisíce svých ratolestí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

První děti z nejmladší věkové skupiny dostaly dětskou vakcínu proti covidu také ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze. Do Česka dorazily první dávky v úterý a hned první možný termín očkování si zaregistrovaly stovky rodičů. V Thomayerově nemocnici si ve středu dopoledne přišlo pro očkování asi 25 dětí. Očkuje se po celé republice. O situaci informoval server TN.

Centrum očkuje bez registrace, rodiny se tam sjíždějí

Pro některé to byla dokonce už druhá dávka vakcíny proti covidu. „My jsme tady dnes už na druhé dávce, protože dceři bylo před třemi týdny 12 let. Na den jejich narozenin jsme sem vyrazili na první dávku a dnes to vychází na druhou zrovna,“ uvedl pro televizi Nova jeden z rodičů v čekárně. Podle nemocnice je zájem o očkování dětí starších pěti let opravdu obrovský. Denní kapacitu ve středu naplnili na sto procent.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování dítěte

Zatím je nastavena na 40 dětí denně, podle možností bude ještě upravována. Rodiče mají možnost přijít do Thomayerovy nemocnice s dětmi na očkování každou středu. Zdravotníci se jim věnují ve dvou cyklech a to od 9 do 12 hodin a od 15 do 17 hodin. Pokud se bude zájem o dětskou vakcínu zvyšovat, je nemocnice schopna kapacitu navýšit v dalších svých prostorech. Středeční očkování probíhalo bez problému a bez front.

I v Brně rodiče zaregistrovali stovky dětí

Očkování děti proti covidu začalo ve čtvrtek v poledne také ve Fakultní nemocnici Brno. První den mělo očkování podstoupit kolem 80 dětí, na seznamu je jich 800. Nemocnice bude očkovat několik dnů v týdnu. V úterý dostala 6000 dětských dávek vakcíny. Třetinu poskytla dalším nemocnicím v kraji. Například znojemské, nebo břeclavské. Pro očkování FN Brno vyčlenila kinosál v bohunickém areálu.

Děti tam očkují dva dětští lékaři a dvě dětské sestry. V Česku je asi 800 tisíc dětí ve věku od pěti do 11 let, registrace k jejich očkování byla spuštěna v noci na pondělí. Bez předchozí registrace mohou rodiče nechat očkovat děti od pěti let také v pražském obchodním centru Černý Most, uvedla Chytrá karanténa na svém Twitteru. Jde o první místo, kde není nutné se předem registrovat. O očkování proti covidu bez objednání byl už dříve velký zájem i mezi dospělými.

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články