O posilující očkovací dávku pro děti od 12 let je velký zájem. Za první den se jich přihlásily tisíce

S očkováním dětí v tomto věku se v Česku začalo v červenci. Zatím má obě dávky vakcíny asi 54 procent z těchto mladistvých. Někteří ale posilující dávku dostali mnohem dříve.

i Zdroj fotografie: Drazen Zigic / Creative Commons / CC BY-SA
                   

I když oficiálně byla registrace pro děti povolená až od 24. ledna, okolo 1200 už jich posilující dávku dostalo. Většina z nich je ve věku 16 nebo 17 let. Lékaři k tomu přistupují například v případech, kdy mají děti vážné zdravotní problémy a jsou více ohroženy vážným průběhem onemocnění covid-19.

Onemocnění se nevyhýbá ani malýnm dětěm

Rodiče mají o přeočkování svých potomků zájem. Během prvního dne se zaregistrovalo 11 837 dětí a mladých ve věku od 12 do 18 let. Jak uvádí České noviny, zprávy s upozorněním, že je registrace možná, odešly na mobilní telefon zhruba 100 tisícům osob v tomto věku, které už mají více než pět měsíců od dokončeného očkování. Dětem, kterým je více než 12 let, bude podávána vakcína od firmy Pfizer/BioNTech ve stejné dávce, jako dostávají dospělí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování dítěte

Tuto očkovací látku dostanou i ti, kterým byla aplikována vakcína od firmy Moderna. I když u dětí při nákaze covidem většinou vážný průběh nemoci nehrozí, od začátku epidemie bylo hospitalizováno přes 11 tisíc lidí mladších 19 let, 1142 z nich bylo na jednotkách intenzivní péče. Za první tři týdny roku 2022 bylo dětí s covidem v nemocnicích přes 640. Celkem se k 20. lednu nakazilo 597 tisíc mladých do 19 let z 2,19 milionu.

Očkovaných bez třetí dávky se v lednu nakazilo stejně jako neočkovaných

Mládež, které ještě nebylo 16 let, očkují proti koronaviru jen některá vakcinační místa. Lidé od šestnácti do osmnácti pak mohou navštívit kterékoliv očkovací místo včetně těch bez předchozí registrace. Jak píše deník Blesk, s nezletilým musí na očkování přijít zákonný zástupce. Stále platí, že očkování posilovací dávkou výrazně snižuje riziko vážného onemocnění covidem, a to včetně varianty omikron. 

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Od začátku roku 2022 si mohou pro posilující dávku očkování přijít všichni dospělí. Zatím ji dostalo téměř 3,54 milionu lidí. Očkovaných bez posilující dávky se v lednu nakazilo skoro stejně jako neočkovaných. Čtyřikrát méně pravděpodobná je nákaza u těch, kteří mají i posilující dávku vakcíny. Hospitalizace je v lednu u neočkovaných zatím čtyřikrát pravděpodobnější, než u lidí se dvěma dávkami vakcíny, a sedmkrát pravděpodobnější než u lidí s posilující dávkou. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články