Změna pravidel: Očkovaní musí nově také na testy. Za určitých podmínek budou muset i do karantény

Lidé, kteří si nechali aplikovat vakcínu proti covidu-19, dosud nemuseli podstupovat test na koronavirus, když přišli do kontaktu s nákazou. To bylo dlouhodobě terčem kritiky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Počty nově nakažených covidem-19 v Česku sice mírně klesají, epidemie ale nezpomalila. Podle údajů ministerstva zdravotnictví je hospitalizovaných téměř šest a půl tisíce lidí. Kvůli covidu-19 zemřelo už 33 665 lidí.  V postižených regionech nemocnice omezují neakutní péči. Vláda apeluje na to, aby se lidé nechali očkovat. Nově začala platit upravená pravidla testování, která se týkají očkovaných lidí.

Očkovaní musí na test

Lidé s ukončeným očkováním proti covidu-19 i ti, kteří už podstoupili třetí posilovací dávku vakcíny, musí na PCR test, pokud přijdou do rizikového kontaktu s nakaženým. Na test hrazený zdravotní pojišťovnou by ho měla odeslat krajská hygienická stanice, uvedl Radiožurnál. PCR test je nutné podstoupit 5 až 7 den po prvním potvrzeném kontaktu s nakaženým.

Než laboratoře test vyhodnotí, nebude nutné nastoupit do karantény, píše se v pokynu hlavní hygieničky. Lidé by měli sledovat svůj zdravotní stav a nosit respirátor. Jakmile by se příznaky covidu-19 objevily, musí kontaktovat lékaře. Když test bude pozitivní, nastupují lidé do izolace. Obecně platí 14 dnů od pozitivního testování. Do izolace musí lidé, u kterých se nákaza prokázala.

Kdy jít do karantény

Oproti tomu v karanténě jsou ti, u kterých je podezření na nákazu. Výjimku z karantény mají lidé, kteří jsou očkovaní nebo prodělali covid-19 v uplynulém půlroce. Když lidé v karanténě mezi 5. a 7. dnem od rizikového kontaktu absolvují PCR test s negativním výsledkem, trvá karanténa týden. Pokud se otestovat nenechají, musí v karanténě zůstat dva týdny od doby, kdy přišli do kontaktu s nákazou.

Očkovaní, kteří přišli do kontaktu s nakaženým člověkem, dosud žádný test na koronavirus absolvovat nemuseli. To bylo dlouhodobě terčem kritiky. „Hra na ‚bezinfekčnost‘ očkovaných by měla okamžitě skončit,“ napsal na svém twitterovém účtu lékař Marián Hajdúch. Ragoval na zprávu, že havní hygienička Pavla Svrčinová byla na koronavirus pozitivně testovaná tři dny poté, co oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, že má covid-19.

Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články