Odborníci se kriticky vyjádřili k vládním opatřením. Podle nich připomínají ta, která zavedla minulá vláda

Vláda nekomunikuje tak jak slíbila. Řada Čechů to kritizuje. Resort zdravotnictví se za nedopatření omluvil.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Kritika a chaos, tomu nyní stojí tváří tvář nový kabinet Petra Fialy (ODS). Poslední tisková konference celou situaci přikrmila a rozhodila přehlednost opatření hlavně v oblasti cestování. Ministerstvo zdravotnictví informovalo, že čeští očkovaní občané, budou muset mít před návratem do rodné vlasti, a to z jakékoliv jiné země, platný negativní PCR test. Informaci však resort po pár hodinách odvolal.

Zpochybňování vlády

„Pro občany ČR, občany EU a občany třetích zemí s přechodným či trvalým pobytem na území ČR zůstanou podmínky návratu do země stejné jako doposud. Podmínky se zpřísňují pouze pro cizince. Při přípravě opatření a zveřejnění došlo k nedorozumění. Omlouváme se všem, kterých se mohla tato chyba dotknout, za způsobené komplikace,“ citoval portál CNN Prima NEWS příspěvek ministerstva na Twitteru.

iZdroj fotografie: S vědomím Jana Papeže / Facebook
Jan Papež

Na původní opatření se snesla vlna kritiky. Jedním z pochybovačů je i místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Ten uvedl, že Fialova vláda mu svou komunikací s veřejností připomíná tu starou. „Nová vláda měla včera tiskovou konferenci a nic takového tam neřekla. Lidé na to nemají vůbec žádnou šanci reagovat,“ doplnil. „Domnívám se, že toto už bylo před soudy řešeno. Stát nemůže nevpustit svého občana domů, nemůže držet mimo republiku,“ přispěl k tématu právník Ondřej Dostál.

Nová vláda jako předešlá

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Uvedly Novinky. Dotyčná osoba mimo domov musí nosit respirátor do obdržení výsledku testu. Pokud člověk použije veřejnou dopravu, musí mít test před návratem a zároveň jít na další test pátý až sedmý den po příjezdu. Při návratu ze všech zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář, pokud necestuje individuální dopravou.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Test na covid-19

Pětikoalice se před říjnovými volbami zavazovala, že jako vláda hodlá dbát na srozumitelnou a konzistentní komunikaci s veřejností. Zatím to tak nevypadá. Na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ministerstvo každý týden aktualizuje seznam zemí podle míry rizika nákazy.

Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články