Odklad operací neočkovaných. Opatření, které má podle nemocnice zabránit šíření viru

Nemocnice v Mladé Boleslavi přistoupila k razantnímu opatření. Rozhodla se odkládat některé zákroky pro neočkované.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kvůli nové mutaci covidu-19 omikron se Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi rozhodla odkládat plánované operace neočkovaných pacientů. Nemocnice tím chce zabránit šíření nemoci a ochránit tak jak neočkované pacienty, tak ostatní hospitalizované i personál. Opatření se dotkne jen pouze několika případů, uvedl ve čtvrtek Ján Dudra, zástupce ředitele nemocnice pro zdravotní služby.

Důvody opatření

„U velkých výkonů jsme odložili deset nebo 11 lidí,“ citoval portál iROZHLAS Dudru. Nemocnice však nadále operuje neočkované například na očním oddělení či na gynekologii, stejně jako veškeré onkologické neočkované pacienty a neočkované s neodkladnými problémy. „To není tak, že bychom zavřeli dveře,“ zdůraznil.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Operace

Dudra podotkl, že kdyby nemocnice zastavila celou elektivní operativu, tak by podobné věci řešit nemusela – neočkovaní by se v tomto rozhodnutí „ztratili“. „My operujeme elektivně a jediný limit se dotkl jednotek pacientů. Navíc nejde o odmítnutí. Jde o odklad péče v zájmu toho pacienta,“ doplnil.

Poukázal také na to, že lékař musí udělat maximum pro pacienta, aby zákrok dopadl dobře, včetně naplánování operace. Pokud pacient v pooperačním období dostane covid, může být vystaven velkému riziku. O opatření informovala nemocnice na svém webu.

Důležitost očkování pro operace

Podle mluvčí nemocnice Hany Kopalové jde o dočasné omezení kvůli nepříznivému vývoji epidemické situace. Neočkovaní, kterým byl zákrok odložen, budou operováni po očkování, nebo po zlepšení epidemické situace. Nemocnice se podle ní při vydání tohoto opatření řídila multioborovým stanoviskem České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a dalších odborných společností k očkování ve vztahu k operačním výkonům.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Podle opatření je očkování proti covidu významným faktorem, který ovlivňuje výskyt závažných pooperačních komplikací. Mimo jiné doporučuje zdůrazňovat význam očkování v předoperačním a předanestetickém vyšetření při získávání informovaného souhlasu s poskytnutím zdravotní péče pro plánovaný výkon. „K dokumentaci odmítnutí očkování před plánovaným výkonem doporučujeme použít formát negativního reverzu,“ uvádějí společnosti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články