Odmítači vakcíny proti covidu se konečně dočkali. Novavax dorazí koncem února, zájemci už se mohou registrovat

Lidé, kteří se dosud odmítali naočkovat proti koronaviru a argumentovali tím, že mRNA vakcíny jsou nebezpečné, už nemají výmluvy. Spustila se pro ně registrace.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V České republice začala v úterý registrace pro očkování vakcínou od společnosti Novavax. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předpokládá, že samotné očkování začne koncem tohoto měsíce. Vakcínu mohou dostat pouze lidé nad 18 let, kteří zatím žádné očkování proti covidu nepodstoupili. Evropská agentura pro léčivé přípravky tuto látku schválila 20. prosince, aplikují se dvě dávky v odstupu 21 dní. Zatím není jasné, jestli se s ní bude také přeočkovávat.

Už se registrovaly tisíce lidí

Novavax je proteinová vakcína, která obsahuje v laboratoři vyrobený spike protein. Právě tato součást vakcíny se vyrábí v závodě v obci Bohumil, která je součástí středočeských Jevan. Jde o starší metodu výroby vakcín. Podle ministerstva zdravotnictví by si jí díky tomu mohli nechat aplikovat i lidé, kteří mají obavy z modernějších mRNA vakcín. Podle prvních odhadů by očkování Novavaxem mohlo podstoupit až půl milionu lidí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Novavax vakcína

Lidé mají o novou vakcínu zájem. Jen za první den spuštění registrace se na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky zapsalo téměř 5000 zájemců. Jak informuje Deník, očekává se, že mezi nimi budou i dosavadní odpůrci očkování. Novavax je totiž první schválenou proteinovou vakcínou. Na stejném principu už se vyrábějí desítky let očkovací látky například proti žloutence nebo chřipce. Stovky tisíc dávek by měly do Česka dorazit do konce února.

Nežádoucí účinky jsou jako u jiných vakcín

V Česku se na očkování proti covidu čekalo jako na spásu. První vakcíny se začaly podávat 27. prosince 2020, a to jen pro vybrané skupiny obyvatel. Podle původních předpokladů měla být přitom vakcína od Novavaxu jedna z prvních, která dostane registraci pro podávání v Evropské unii. Nakonec byla první schválenou vakcína od firmy Pfizer/BioNTech, která v Česku tvoří téměř 83 procent aplikovaných dávek. Touto látkou se lidé také přeočkovávají.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Očkovací centrum

Novavax je pátou dosud schválenou vakcínou proti covidu. Jak píše CNN Prima NEWS, zatím se podávaly vakcíny od čtyř výrobců. Kromě Comirnaty od Pfizeru to je Spikevax od Moderny, Vaxzevria od Astra Ženevy a jednodávková Janssen od firmy Johnson & Johnson. Stejně jako u vakcín mRNA se i po Novavaxu mohou vyskytnout nežádoucí účinky jako bolest hlavy, nevolnost, bolest svalů a kloubů, citlivost a bolest v místě vpichu, nebo únava. Obvykle ale brzy odezní.

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články