SPD na seznamu dezinformátorů Centra proti terorismu. „Politický boj ze strany Rakušana,“ brání se Okamura

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám analyzovalo 350 článků na webech a facebookových účtech, které reagovaly na konflikt na ukrajinské hranici.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Politici z SPD se objevili v analýze dezinformačních a manipulativně-propagandistických narativů na českých webech a facebookových stránkách jako podporovatelé Ruska. Vyplynulo to z analýzy Centra proti terorismu spadající pod Ministerstva vnitra. Analýza, kterou resort zveřejnil ve čtvrtek, se zaměřila na reakce na internetu související s konfliktem na Ukrajině. Podle šéfa SPD Tomio Okamury je analýza součástí politického boje ministra vnitra Víta Rakušana.

39 procent dezinformací

 „Předmětem analýzy bylo cca 350 článků na kvazi-mediálních webech a obsah vybraných účtů na sociální síti Facebook, které nějakým způsobem reflektovaly konfrontaci Ruska a USA v souvislosti s Ukrajinou v období posledních čtrnácti dnů, kdy frekvence dlouhodobě přítomných narativů zesílila,“ uvádí na webu Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Analýzu narativů resort provedl mezi 11. a 25. lednem 2022.

Podle analýzy obsahovalo zhruba 39 procent článků dezinformační či manipulativně-propagandistické narativy obecně podporující ruskou interpretaci situace či pozici a kroky Ruské federace. V analýze jsou narativy rozděleny do pěti sekcí. U dezinformací, že někteří politici prý Česko zatahují do války, odkazuje Centrum na komentář poslance SPD Jiřího Kobzy s názvem Nemáte právo hnát nás do války“, který je v Parlamentních listech.

Okamura se ohradil

Zároveň Centrum jako příklad uvedlo i komentář europoslance SPD Ivana Davida s názvem Potáhnem na Rusa … nevíme proč,“ na serveru Pravý prostor. Obdobně se vyjádřil i Okamura v úterý ve Sněmovně. „Vláda Petra Fialy se snaží vtáhnout Českou republiku do války Ukrajiny a NATO proti Rusku. Hnutí SPD odmítá stupňování napětí a účast České republiky na tomto konfliktu,“ řekl šéf SDP v reakci na prohlášení premiéra Petra Fialy o tom, že vláda jasně odmítá jakoukoli agresi ze strany Ruska.

Proti analýze se Okamura ohradil. „Ministr vnitra Vít Rakušan ze STAN zneužívá Ministerstvo vnitra pro politický boj s cílem manipulovat veřejné mínění a tím oslabit politickou konkurenci, protože SPD nemá s Ruskem vůbec nic společného. Není proruské, ale jsme pronárodní hnutí a naším jediným zájmem je Česká republika,“ cituje Okamuru iDnes. Podle předloňské zprávy resortu je SPD nejvlivnějším aktérem v šíření náboženské či etnické nesnášenlivosti a zastínilo i tradiční pravicové extremisty.

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články