Havlíček: Buďte rádi, že není zavedeno povinné očkování. Podle něj Česko na pandemii reaguje stejně jako okolní země

Lidé, kteří nejsou očkování proti covidu-19 budou mít velmi omezený život. Nebudou moci do restaurací či navštěvovat kulturní akce.

i Zdroj fotografie: S vědomím Karla Havlíčka / Facebook
                   

V Česku roste v poslední době výrazně počet nakažených i hospitalizovaných s koronavirem. Vláda ale se zpřísněním otálela a k většímu omezení se rozhodla až v tomto týdnu. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka ale nejedná vláda se zpožděním, protože reaguje stejně jako okolní státy.

Opatření jsou v souladu se zákony

V rozhovoru pro Novinky upozornil, že i Rakousko zavedlo opatření tento týden, stejně to chystá také Německo. „To znamená, že v tom samém týdnu, kdy je zavádějí ostatní země, tak činíme i my,“ řekl ministr dopravy a průmyslu. Žalob ze strany neočkovaných se Havlíček neobává, protože se domnívá, že omezení jsou v souladu se zákony. Naopak v případě vyhlášení povinného očkování by byla třeba změna zákona.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Co se týká nedůslednosti dodržování všech opatření, vicepremiér upozorňuje, že je to na zodpovědnosti každého. Zaměstnanci hygienických stanice ale bude nadále restaurace kontrolovat, jestli od zákazníků požadují doklad o očkování nebo prodělání nemoci covidu-19. Ministr Havlíček si je vědom, že nejen restauratéři novým opatřením přijdou o část tržeb.

Firmy chtějí větší kompenzace

I proto stát znovu spustí pro podnikatele podporu jako během prvních tří vln. „Dotčené obory – restaurace, hotely, fitness centra, bazény, sauny, organizátoři kulturních akcí – automaticky získají podporu, která se už osvědčila. Budou to programy Covid – Nepokryté náklady, Covid 2021 a kompenzační bonus,“ vysvětlil. Zároveň Havlíček v rozhovoru pro Právo doplnil, že podmínkou vstupu do programu bude pokles obratu o 50 procent proti běžnému předcovidovému období.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Prázdná restaurace

Podnikatelé ale požadují 30 procent. „Chápu jejich tlak, ale stát by měl pomáhat pouze tam, kde je velký problém,“ řekl. Znovu bude také zavedeno ve firmách jednou týdně povinné testování. A to nejen pro neočkované, ale také pro očkované starší šedesáti let. Podle Havlíčka ale ještě proběhne diskuze nad tím, jestli se to bude týkat i těch, kteří mají třetí dávku vakcíny. Firmy mají podle vicepremiéra dostávat za testy stejné kompenzace jako dříve, tedy 60 korun za jeden. Proplácet se budou zpětně.

Diskuze Vstoupit do diskuze
84 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články