Šéf WHO: Omikron není mírný, zabíjí lidi a může způsobit kolaps nemocnic. Varuje před falešným pocitem bezpečí

Celosvětově se počet případů omikronových nákaz, za poslední týden, zvýšil o 71 procent. Podle některých odborníků právě tato varianta covidu-19 ukončí dva roky trvající pandemii.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nakažlivější koronavirová varianta omikron, která se masivně šíří po celém světě, by neměla být podceňována. Přestože údajně způsobuje méně závažný průběh onemocnění covid-19, než dosud převažující delta, zátěž zdravotnických systémů je obrovská. Na problém upozornil Tedros Adhanom Ghebreyesus, šéf Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle údajů ministerstva zdravotnictví pandemie v Česku znovu začala nabírat na síle. Nákazy omikronem by měly dominovat v následujících dnech.

Omikron jako vlk v rouše beránčím

V některých státech už jsou pod náporem pacientů s omikronem zdravotnické systémy přetížené. S nástupem nakažlivější varianty prudce stoupá i počet nových případů nákazy. „I když se omikron jeví jako méně závažný ve srovnání s deltou, zejména u očkovaných osob, neznamená to, že by měl být zařazen do kategorie mírný. Stejně jako předchozí varianty i omikron vede k hospitalizacím a zabíjí lidi,“ řekl Tedros.

Protože je omikron velmi nakažlivý, měl by vytlačit ostatní varianty, a díky mírnějšímu průběhu onemocnění pacienti nebudou končit v nemocnicích, čímž se ochrání zdravotnictví před kolapsem. Tedros varuje, že to je jen falešný pocit bezpečí. „Ve skutečnosti je tsunami případů tak obrovská a rychlá, že zahlcuje zdravotnické systémy po celém světě,“ prohlásil.

Chybí lůžka i personál

WHO uvedla, že počet celosvětových případů se za poslední týden zvýšil o 71 procent a v Americe o 100 procent. Většina z nich nebyla očkována. V kanadském Quebecu už nyní chybí lůžka. Omikronová vlna je opravdu jako tsunami, která se valí přes všechny západní země. Situace v nemocnicích bude v příštích dvou týdnech kritická,“ cituje CBC tamního ministra zdravotnictví Christiana Dubého. Zdravotníci skončili s nákazou v karanténě, jedná se o tísíce lidí, personálu je teď nedostatek.

Omikronová vlna zasáhla vyjma Spojených států a Kanady také Velkou Británii, Francii, Itálii, Srbsko nebo Španělsko. „Minulý týden byl hlášen dosud nejvyšší počet nových případů covidu-19 během celé pandemie,“  upozornil Tedros. V reakci na šíření omikronu česká vláda tento týden schválila povinné testování ve firmách. „Zaměstnanci, kteří se odmítnou otestovat, budou nahlášeni hygieně a budou muset podstoupit opatření, která od nich ochrání ostatní,“ cituje ministra zdravotnictví Vlastimila Válka server TN.

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články