Omikron působí lidem zmatky. Pravidla se v celé EU neustále mění

Nová varianta omikron vyvolává nejasnosti u lidí, kteří chtějí cestovat po Evropské unii. Země pravidla neustále zpřísňují. Bez posilující dávky mohou totiž někteří už nyní narazit.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Se začátkem vakcinace vláda motivovala lidi tím, že se pro ně zjednoduší cestování do ciziny. Objevila se ale vysoce nakažlivá mutace omikron a všechno je jinak. Většina zemí zavádí speciální opatření a restrikce. Nová mutace se aktuálně nejvíce šíří v Anglii a ve Francii. K přísnějším pravidlům už ale sáhly i další země.

Většina evropských zemí zpřísňuje pravidla pro vstup

Týká se to například Itálie, Řecka, Portugalska, Německa nebo sousedního Rakouska. Někde jsou třeba opět povinné roušky a respirátory i venku, ne pouze ve vnitřních prostorách. Země se také rozhodly zvýšit tlak na to, aby lidé podstoupili třetí posilující dávku vakcíny proti covidu. Bez ní se jim může stát, že už nebudou moci čerpat žádné výhody. Na začátku roku 2022 se to může nastat prakticky v celé EU.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Cestování

Už v této chvíli jsou pravidla pro očkované na mnoha místech přísnější. V Itálii vyžadují od všech návštěvníků, včetně očkovaných ze zbytku EU, také negativní testy. K podobnému kroku už přistoupilo také Irsko, Portugalsko a Řecko. Evropská komise opět státy vyzvala, aby sjednotily svá vnitrostátní omezení. Platí také nová závazná pravidla, podle kterých má platnost covid pasu po dokončeném očkování platit jen devět měsíců, uvedly Seznam Zprávy.

Změny v Česku

Podobnou cestou se rozhodla vydat i Česká republika. Jenže zatímco podle Evropské komise má toto omezení platit až od začátku února, v Česku se plně očkovaných dotkne už od 1. ledna, píše Echo24. Otázkou zůstává, jestli je na sjednocení pravidel možné čekat i v pouhé době platnosti certifikátů. Některé země zatím stále uznávají platnost delší. Například v Rakousku už teď musí lidé bez posilující dávky absolvovat PCR test, a to i při krátkém překročení hranic.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Francouzské Alpy

Ještě větší tlak na podání třetí dávky vakcíny vyvíjí Francie. Plné očkování tam platí jen po dobu sedmi měsíců, týká se to ale zatím jen osob nad 65 let. Od poloviny ledna však bude v zemi nutné pro platnost certifikátu přeočkování po sedmi měsících, a to pro všechny dospělé osoby. Zástupci cestovního ruchu rozhodnutí Evropské komise i jednotlivých států už dříve kritizovali. V Evropě by měla platit jednotná pravidla pro cestování, která budou podložená vědeckými fakty.

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články