Nová zjištění o omikronu. Ve které části těla se nová mutace covidu-19 množí nejrychleji?

Experti z univerzity v Hongkongu zjistili, že omikron se v průduškách šíří 70krát rychleji než varianta delta. Vir se tak snadněji přenáší.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

S vysvětlením, proč je nová varianta nakažlivější, přišel přišel profesor Michael Čchan Čhc‘-waj z Lékařské fakulty hongkongské Univerzity. Jak informuje server TN, vědec spolu se svým týmem zjistil, že omikron se v průduškách množí 70krát rychleji než předchozí kmeny koronaviru. Jeho tým ale zároveň došel k závěru, že nová mutace covid-19 způsobuje výrazně nižší infekci v plicích než varianta delta.

Imunita jako důležitý faktor

V plicích se, podle výsledků studie, množí vir desetkrát pomaleji. To je zřejmě důvodem proč omikron způsobuje méně závažný průběh onemocnění. Hongkongský profesor ale zároveň upozorňuje, že závažnost onemocnění není odvozena jenom od replikace viru. Velkou roli podle něj hraje také imunitní reakce člověka na vzniklou infekci.Je také třeba poznamenat, že kvůli tomu, že dokáže infikovat více lidí, může způsobit větší počet případů s těžkým průběhem a úmrtím,“ mírní vědec vzniklé naděje.

iZdroj fotografie: Pixabay
Varianta omikron

Čchan Čch‘-waj je společně s profesorem z oddělení patologie Johnem Nichollsem průkopníkem využívání ex vivo kultur dýchacího ústrojí pro zkoumání mnoha virových infekcí, jako je třeba ptačí chřipka nebo MERS. Teď svou techniku použil pro to, aby pochopil, z jakého důvodu se omikron liší v přenosu a závažnosti způsobeného koronavirového onemocnění od ostatních variant.

Sedmkrát vyšší riziko propuknutí nemoci

Profesorova studie je zatím stále v procesu recenzování a na publikaci ještě čeká. Tato problematika navíc vyžaduje další výzkumy, aby se potvrdily první výsledky. Jak informují Novinky hongkongskou studii už prověřil vědec David Strain z univerzity v Exeteru a její výsledky podpořil. Jako znepokojivý zhodnotil hlavně fakt, že omikron má sedmdesátinásobně vyšší rychlost replikace než předchozí varianty covidu-19.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nemoc

„Jestliže se virus replikuje sedmdesátkrát rychleji, ale infikuje plíce desetkrát pomaleji, pořád je tu sedmkrát vyšší riziko propuknutí nemoci ve srovnáním s předchozími variantami,“ vysvětlil své obavy. To může být nebezpečné především pokud se bude potvrzovat, že omikron se dokáže částečně vyhnout imunitní reakci vyvolané vakcínami nebo předchozími nákazami.

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články