Omikron se nevyhne nikomu, upozorňuje virolog. Nakazí se jím úplně všichni, včetně očkovaných

Všichni se nakazíme, upozorňuje virolog Kekulé. Omikron už značně zasáhl zahraniční státy. Mezi nakaženými jsou hlavně očkovaní. Jestli pomůže třetí dávka se stále neví.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Mutace omikron se šíří raketovou rychlostí. Nejhorší situace v Evropské unii, podle počtu nakažených, je v Dánsku, které má vysokou proočkovanost. Už to skoro vypadalo, že očkování bude proti covidu-19 mocnou zbraní, o se ale ještě nevědělo, že se objeví zákeřnější varinta koronaviru omikron. Mutace má totiž značnou schopnost vyhnout se imunitě z předchozí infekce covidem. Uvádí to první reálná studie účinků této varianty, která by mohla způsobit další velké vlny infekcí i ve státech s vysokou hladinou imunity.

Dvě dávky nestačí, omikron si hledá cesty

Virolog Alexander S. Kekulé, který je ředitelem institutu mikrobiologie při univerzitní klinice v Halle upozorňuje, že mezi nakaženými je 75 procent lidí, kteří mají dvě dávky vakcíny proti covidu. Aktuálně je taková situace například v Jižní Africe, Velké Británii, Dánsku a Norsku. V těchto zemích se omikronem nakazili i lidé, kteří byli plně očkováni, nebo se z covidu uzdravili. Potvrzuje to i epidemiolog Justin Lessler z univerzity Chapel Hill. V Česku se dostala nákaza i do Moravskoslezského kraje, píše iRozhlas.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Covidová jednotka

Je přesvědčen, že není pochyb o schopnosti omikronu částečně se vyhnout imunitní reakci organismu, kterou člověk získá očkováním nebo po prodělání covidu. „To znamená, že množství lidí, kteří mohou být virem nakaženi, je větší než bylo dřív,“ doplnil. Experti v současné době očekávají například v Norsku až 300 tisíc nakažených denně, dřívější maximum bylo 1200.

Jestli postačí třetí dávka se neví

Skokový nárůst nových případů covidu očekávají i další státy. Ve Spojeném království by to během vánočních svátků mohl být až milion nakažených variantou omikronem. Německo nedávno ohlásilo 57 tisíc nových infekcí za jeden den. Kvůli malému množství vzorků se ale neví, jaký podíl na tom má právě omikron. Pro zvládnutí krize klade Kekulé důraz na tři body. Tím nejzásadnějším je očkování.

iZdroj fotografie: Unsplash
Očkování

Co nejvíce lidí ve věkové kategorii 60+ a ti, kteří patří do rizikové skupiny musí dostat posilující dávku,“ uvedl. Podle aktuálních zjištění totiž jen dvě dávky vakcíny poskytují proti omikronu pouze neúplnou ochranu: „Třetí dávka významně navýší protilátky a s největší pravděpodobností sníží riziko zvláště závažných průběhů.“ Podle Podle serveru lidovky, se Evropa připravuje na další vlnu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články